O ile procent zmniejszono

Osobny dział dla miłośników procentów.
Karolinaa0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 11 cze 2018, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 69 razy

O ile procent zmniejszono

Post autor: Karolinaa0 »

Jeśli cenę napoju zwiększymy o \(\displaystyle{ 30 \% }\) i \(\displaystyle{ 30gr}\). to otrzymamy \(\displaystyle{ 1,60zł}\), czyli cenę ciastek. O ile procent należy obniżyć cenę ciastek, aby otrzymać cenę napoju?
\(\displaystyle{ 1,3x+0,3=1,6
\\ 1,3x=1,3\\
x=1zł
\\ \frac{1,6-1}{1,6} \cdot 100\% = \frac{0,6}{1,6} \cdot 100\% = \frac{600}{16}\%=37,5\% }\)


Chciałam tylko zapytać czy dobrze rozwiązałam to zadanie? Z góry bardzo dziękuję.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2021, o 14:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: O ile procent zmniejszono

Post autor: piasek101 »

ok
ODPOWIEDZ