Zamiana ułamka na procent

Osobny dział dla miłośników procentów.
kiwkiw11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2016, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Zamiana ułamka na procent

Post autor: kiwkiw11 »

Cześć, mam pytanie odnośnie zamiany ułamka(liczby) na procent. Czy zapis
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\cdot 1= \frac{1}{4}\cdot\frac{100}{100}= \frac{1}{4}\cdot100 \% =25 \% }\)

Czy mnożenie przez \(\displaystyle{ 100 \%}\) właśnie wynika z tego, że mnożenie liczby przez \(\displaystyle{ 1}\) nie zmienia jej wartości? A więc możemy mnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{100}{100}}\), a tym samym przez \(\displaystyle{ 100\%}\)?
Ostatnio zmieniony 9 paź 2020, o 08:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Re: Zamiana ułamka na procent

Post autor: piasek101 »

Tak.
Vidar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 18 wrz 2016, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 41 razy

Re: Zamiana ułamka na procent

Post autor: Vidar »

1% to inaczej część setna\(\displaystyle{ \frac{1}{100} }\) dlatego 100% to inaczej \(\displaystyle{ \frac{100}{100} }\)

Zadaj sobie pytanie, żeby w pełni zrozumieć zagadnienie w takim razie ile wynosi 1 promil?
ODPOWIEDZ