Witam. Nie wiem jak wyprowadzić sobie zwór do następującego protego wyliczenia.
Chciałbym dostać wynik od 0% do 100% z liczby dowolnego określonego przedziału liczb całkowitych. Bardzo proszę o wsparcie
Jak z liczb otrzymać procent
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 paź 2020, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 261 razy
- Pomógł: 7 razy
Re: Jak z liczb otrzymać procent
Zakładamy przedział od \(\displaystyle{ \langle a,b\rangle}\) i wtedy procent z dowolnej liczby w tym przedziale otrzymasz z `f(x) = \frac{x}{b} \cdot 100`.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2020, o 11:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jak z liczb otrzymać procent
Podejrzewam, że chodzi ci o umiejętność obliczenia konkretnego procentu (np. \(\displaystyle{ p \% }\)) dowolnej liczby, (np. \(\displaystyle{ x}\)).
Robi się to tak:
\(\displaystyle{ p \% \cdot x}\)
Poczytaj choćby tu:
A przede wszystkim uświadom sobie, że \(\displaystyle{ p\%= \frac{p}{100} }\) , więc \(\displaystyle{ p \% \cdot x \Leftrightarrow \frac{p}{100} \cdot x}\)
Robi się to tak:
\(\displaystyle{ p \% \cdot x}\)
Poczytaj choćby tu:
Kod: Zaznacz cały
http://www.obliczanieprocentow.pl/
A przede wszystkim uświadom sobie, że \(\displaystyle{ p\%= \frac{p}{100} }\) , więc \(\displaystyle{ p \% \cdot x \Leftrightarrow \frac{p}{100} \cdot x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 paź 2020, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Re: Jak z liczb otrzymać procent
Właśnie nie o to chodzi. Zależy mi aby zakres był nie od liczby 0. Tylko dajmy na to dla przykładu. Od 50 do 120 przedział liczb gdzie 50 to 0% a 120 to 100% i nie potrafię z moim umyłem tego przeskoczyć. Ważne że potrzeba mi "wędki" zamiast 50 i 120 przyjmijmy A i B
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
Re: Jak z liczb otrzymać procent
Gdyby chcieć wiedzieć jakim (x) procentem zakresu od A do B jest przedział od A do C to podaje to wzorek:
\(\displaystyle{ x= \frac{100(C-A)}{B-A} \ \% }\)
O to biega?
\(\displaystyle{ x= \frac{100(C-A)}{B-A} \ \% }\)
O to biega?