Zmiana procentów

Osobny dział dla miłośników procentów.
Deryl47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 cze 2020, o 14:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20

Zmiana procentów

Post autor: Deryl47 »

Cześć! :)
Potrzebuję waszej pomocy w rozwiązaniu zadania, ponieważ nie jestem pewien czy wykonałem poprawne obliczenia i podałem dobrą odpowiedź,
Oto treść zadania:
1) Na początku roku w pewnej firmie kobiety stanowiły 50% wszystkich pracowników.
Na koniec roku w wyniku problemów finansowych firma zdecydowała się zredukować liczbę etatów o 30% i kobiety stanowiły już tylko 40% wszystkich pracowników.
O ile procent zmieniła się liczba kobiet na koniec roku w stosunku do liczby kobiet na początku roku?

Wykonałem następujące obliczenia:
x - wszyscy pracownicy firmy na początku roku
x * 50% = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x - liczba kobiet na początku roku

x - 30%x = x - \(\displaystyle{ \frac{3}{10}}\)x = \(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\) x - wszyscy pracownicy pod koniec roku
\(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\) x * 40%x = \(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\) x * \(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\) x = \(\displaystyle{ \frac{7}{25}}\) x - liczba kobiet pod koniec roku

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x - p% * \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x = \(\displaystyle{ \frac{7}{25}}\)
- p% * \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x = \(\displaystyle{ \frac{7}{25}}\) x - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x
- p% * \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x = -\(\displaystyle{ \frac{44}{200}}\) x
p = \(\displaystyle{ \frac{88}{200}}\) x = \(\displaystyle{ \frac{44}{100}}\)
p = \(\displaystyle{ \frac{44}{100}}\) x * 100% = 44%

Odp. Liczba kobiet na koniec roku zmniejszyła się o 44 % w stosunku do ich liczby na początku roku.
Czy to jest dobra odpowiedź?
ODPOWIEDZ