lokata vol2

Osobny dział dla miłośników procentów.
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

lokata vol2

Post autor: MatU3x »

Witam,
niestety znowu mam problem z zadaniem z lokatą+wartosci wzgledne, bezwzgledne. Chetnie przyjme wskazowki gdzie popelniam blad.
"Pan Jacek oszacował, że odsetki z dwuletniej lokaty oprocentowanej w 6% w skali roku z kapitalizacją półroczną przy wpłacie kwoty 5000 zł wyniosą 600 zł. Oblicz błąd bezwzględny i względny oszacowania pana Jacka. "
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{
K _{n} =5000(1+ \frac{3}{100}) ^{4} =5000\cdot( \frac{103}{100}) ^{4}=5000\cdot( \frac{112550881}{100000000}) \approx 5000\cdot 1.13=5650}\)

Błąd bezwzględny:\(\displaystyle{ 5650-5600=50}\)
Błąd względny: \(\displaystyle{ \frac{50}{650}\cdot 100 \approx 7.7 \%
}\)

Wyniki oba błędne, wg odpowiedzi powinno być
błąd bezwzględny = 27,54 zł błąd względny = 4,39
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 maja 2020, o 22:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: lokata vol2

Post autor: piasek101 »

Za wcześnie zaokrągliłeś.
\(\displaystyle{ =5000\cdot 1,03^4\approx 5627,54}\)
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: lokata vol2

Post autor: MatU3x »

Dziękuje! Chciałbym jednak dopytać czy mój ułamek nie powinien dać tego samego wyniku, nie rozumiem za bardzo czemu 103 do potegi 4 podzielone przez 100 do potegi 4 nie dalo tego samego wyniku? Dlaczego ułamek dziesiętny i zwykły daje rózne wyniki? Pozdrawiam
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: lokata vol2

Post autor: Jan Kraszewski »

Masz napisane: za wcześnie zaokrągliłeś, czyli wziąłeś za mało cyfr znaczących. Wyszło to samo, tylko Tobie dużo mniej dokładnie...

JK
MatU3x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 maja 2020, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 20 razy

Re: lokata vol2

Post autor: MatU3x »

Ok, już rozumiem o czym mówicie, nie spodziewałem się że tak może się wynik różnić, jeszcze raz dziękuję
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: lokata vol2

Post autor: Jan Kraszewski »

Mnożysz przez \(\displaystyle{ 5000}\) - jeżeli zaokrąglasz do drugiej cyfry po przecinku zamiast do piątej, to należy się spodziewać, że różnica będzie liczona w dziesiątkach.

JK
ODPOWIEDZ