Średni procent

Osobny dział dla miłośników procentów.
+pomocy+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 21 sty 2020, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 14 razy

Średni procent

Post autor: +pomocy+ »

Mam pytanie odnośnie zadania. Kapitał pewnej firmy wynosił \(\displaystyle{ 200 000 zł}\)., po pierwszym roku powiększył się o \(\displaystyle{ 5 \% }\), a po drugim o \(\displaystyle{ 35 \% }\). Oblicz średni roczny procentowy wzrost kapitału tej firmy w ciągu tych dwóch lat. Czy mogę skorzystać tu ze średniej geometrycznej? \(\displaystyle{ G= \sqrt[]{0,05 \cdot 0,035} }\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Średni procent

Post autor: piasek101 »

Wg mnie możesz, ale raczej tak \(\displaystyle{ \sqrt{1,05\cdot 1,035}}\).
ODPOWIEDZ