Dzień dobry,
Mam pewien problem metametyczny, robię na stornie mały kalkulator w którym przysługuje użytkownikowi zniżka np. 30% na zakup.
Wspomniana zniżka 30% przysługuje tylko na kwotę do 90zł, czyli jeśli użytkownik coś zamówi za 88zł zostanie mu naliczona zniżka 30% z 88zł, jeśli zamówi coś za 102zł, zostanie mu naliczona zniżka 30% tylko na 90zł. Mam problem jak to zapisać matematycznie jako wzór.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
30% z sumy, ale nie wiekszej niż X
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: 30% z sumy, ale nie wiekszej niż X
x - cena artykułu
y- cena z rabatem
r- rabat w procentach
\(\displaystyle{ y= \begin{cases} \frac{100-r}{100} \cdot x & \text{dla} \ 0<x \le 90 \\ x-\frac{r}{100} \cdot 90 & \text{dla} \ x > 90 \end{cases} }\)
y- cena z rabatem
r- rabat w procentach
\(\displaystyle{ y= \begin{cases} \frac{100-r}{100} \cdot x & \text{dla} \ 0<x \le 90 \\ x-\frac{r}{100} \cdot 90 & \text{dla} \ x > 90 \end{cases} }\)
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: 30% z sumy, ale nie wiekszej niż X
Kod: Zaznacz cały
def zwroc_znizke(kwota, procent, prog):
return procent * min(prog, kwota)