Obliczanie zmiany % marży brutto na podstawie wykresu

Osobny dział dla miłośników procentów.
mateusz_bb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 20 cze 2017, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Obliczanie zmiany % marży brutto na podstawie wykresu

Post autor: mateusz_bb »

Cześć, muszę obliczyć zmiany procentowe marży na podstawie wykresu.


Liczyłem marżę w każdym okresie ze wzoru (przychód/koszt-1)*100%.
We wszystkich okresach wychodzi prawie taka sama, więc myślę, że coś jest nie tak.

Czy może spojrzec na prawą część, i na podstawie linii określić zmiany procentowe na przestrzeni okresów tzw. z M1 do M2 45%, z M2 do M3 43% i z M3 do M4 30%.

Z góry dziękuję za pomoc.
Dudenzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 8 mar 2009, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 19 razy

Obliczanie zmiany % marży brutto na podstawie wykresu

Post autor: Dudenzz »

Na samej ekonomii się za bardzo nie znam, ale pojęcie marży znam. Zakładając, że

GM - gross margin
R - Revenue
C - Cost
\(\displaystyle{ GM = \frac{R - C}{R} = 1 - \frac{C}{R} \neq \frac{R}{C} - 1}\)

Czy na pewno nie masz byka we wzorze?
ODPOWIEDZ