W banku obowiązuje kapitalizacja złożona miesięczna ze stopą roczną 6%. Podaj po jakim czasie wpłacona do tego banku kwota wzrośnie podwójnie?
Prosiłbym o pokazanie jak to rozwiązać
Kapitalizacja złożona
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Kapitalizacja złożona
\(\displaystyle{ p = \frac{6\%}{12} = \frac{1}{2}\% = 0,005.}\)
\(\displaystyle{ K( 1 +p)^{12\cdot n} = 2K |: K}\)
\(\displaystyle{ (1,005)^{12\cdot n} = 2 \ \ (1)}\)
Proszę rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (1)}\) ze względu na \(\displaystyle{ n.}\) logarytmując stronami.
\(\displaystyle{ K( 1 +p)^{12\cdot n} = 2K |: K}\)
\(\displaystyle{ (1,005)^{12\cdot n} = 2 \ \ (1)}\)
Proszę rozwiązać równanie \(\displaystyle{ (1)}\) ze względu na \(\displaystyle{ n.}\) logarytmując stronami.
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy