Podwyża i obniżka ceny

Osobny dział dla miłośników procentów.
MeL16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2007, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Podwyża i obniżka ceny

Post autor: MeL16 »

Mam zadanie, ktore za nic nie moge rozwiazac.Niby proste ale wynik mi nie wychodzi:/
Cene pewnego towaru najpierw zwiekszono o 8% a potem zmniejszono o 25%.Teraz towar ten kosztuje 1215zł.Jaka byla poczatkowa cena tego towaru. Pomozcie:/

Temat poprawiłam.
Radzę zapoznać się z regulaminem.
ariadna
Ostatnio zmieniony 4 paź 2007, o 20:23 przez MeL16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Podwyża i obniżka ceny

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ x\cdot{1,08}\cdot{0,75}=1215}\)
\(\displaystyle{ x=1500}\)
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Podwyża i obniżka ceny

Post autor: mx2 »

x - cena poczatkowa
1.08x - cena po pierwszej zmianie
1.08x x 0.75=0.81x cena po drugiej zmianie

czyli

100% - x
81% - 1215
121500=81x | :81
1500=x

Odp.Cena poczatkowa wynosila 1500zl
MeL16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 paź 2007, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Podwyża i obniżka ceny

Post autor: MeL16 »

Dlaczego 0.75 a nie 0.25 skoro o 25% obnizono??:/
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Podwyża i obniżka ceny

Post autor: mx2 »

100%=25%=75%

cena po obnizce(o 25%) wynosila 75% poprzedniej
ODPOWIEDZ