procentowy wynik z przedzialu liczb
procentowy wynik z przedzialu liczb
mam sobie przedział od 545 do 1000 potrzebuje dana wartość liczbowa wyrazić w procentach jakie działanie wykonać? przy czym wynik ma być malejący ((znaczy odwrotnie proporcjonalny) 1000 to 0% a 545 to 100%)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: procentowy wynik z przedzialu liczb
Nie sądzę aby chodziło Ci o odwrotną proporcjonalność.
Sugeruję wzorek:
\(\displaystyle{ \frac{-100}{455}\left( x-1000\right) \ \%}\)
gdzie x to wartość z zadanego przedziału.
Sugeruję wzorek:
\(\displaystyle{ \frac{-100}{455}\left( x-1000\right) \ \%}\)
gdzie x to wartość z zadanego przedziału.