Zadanie tekstowe
- Narumi
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 wrz 2007, o 17:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 7 razy
Zadanie tekstowe
W Polsce sprzedaje się rocznie około 328tys samochodów osobowych. Liczba sprzedaży samochodów ciężarowych jest o 98,2% mniejsza. Poza tym sprzedaje się jeszcze 1400 autobusów. Jaki procent wszystkich wymienionych pojazdów stanowią samochody osobowe?
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadanie tekstowe
328 000 - tyle sprzedaje sie osobowke
100%-98.2%=1.8% 1.8%=0.018
0.018x328000=5904
1400 - tyle sprzedaje sie autobosow
328000+5904+1400=335304
\(\displaystyle{ \frac{328000}{335304}\cdot100\%=97.82\%}\)
100%-98.2%=1.8% 1.8%=0.018
0.018x328000=5904
1400 - tyle sprzedaje sie autobosow
328000+5904+1400=335304
\(\displaystyle{ \frac{328000}{335304}\cdot100\%=97.82\%}\)