Jak obliczyć wydajność pracownika?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 maja 2018, o 18:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
Jak obliczyć wydajność pracownika?
Jak obliczyć wydajność pracownika w Procentach w ciągu przepracowanych 8 godz ?
Pracownik w ciągu pierwszej godz. wyrobił 350 szt. a norma wynosi 500 szt.w godzine. w tym 10min na przezbrojenie maszyny, 8 min awaria czyli w ciągu pierwszej godz. 42min pracy
2 godz. pracy wyrobił 320 szt. (norm 500) awaria 5 min. 55 min. pracy
3 godz. 411szt.(norm 500) awaria 15 min. 45 min. pracy
4 godz. 302 szt. (500) awaria 10 min, przerwa 15 min 35 min. pracy
5 godz. 360 szt. (500) przezbrojenie 15 min. 45 min pracy
6 godz. 368 szt (500) 60 min pracy
7 godz. 404szt. (500) przezbrojenie 15 min. 45 min.
8 godz. 511 szt. (500) 60 min pracy
nie wiem jak obliczyć żeby wyszedł ten tak zwany Performance ( wydajność pracownika) a jutro mi to do pracy potrzebne żebym w pierwszy dzień nie wyszła na idiotkę a matematyka to moja pięta achillesowa
Proszę o pomoc.
Pracownik w ciągu pierwszej godz. wyrobił 350 szt. a norma wynosi 500 szt.w godzine. w tym 10min na przezbrojenie maszyny, 8 min awaria czyli w ciągu pierwszej godz. 42min pracy
2 godz. pracy wyrobił 320 szt. (norm 500) awaria 5 min. 55 min. pracy
3 godz. 411szt.(norm 500) awaria 15 min. 45 min. pracy
4 godz. 302 szt. (500) awaria 10 min, przerwa 15 min 35 min. pracy
5 godz. 360 szt. (500) przezbrojenie 15 min. 45 min pracy
6 godz. 368 szt (500) 60 min pracy
7 godz. 404szt. (500) przezbrojenie 15 min. 45 min.
8 godz. 511 szt. (500) 60 min pracy
nie wiem jak obliczyć żeby wyszedł ten tak zwany Performance ( wydajność pracownika) a jutro mi to do pracy potrzebne żebym w pierwszy dzień nie wyszła na idiotkę a matematyka to moja pięta achillesowa
Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 maja 2018, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
Re: Jak obliczyć wydajność pracownika?
Nie wiem dlaczego do tej pory nikt nie podał Ci rozwiązania tego banalnego zadania. To jest problem na poziomie zajęć wyrównawczych w podstawówce.
Mogę się jedynie domyślać, być może nawet powód jest taki sam jak z mojej strony.
Przepraszam forumowiczów - poza autorką za spam.
Jestem pracownikiem produkcyjnym (cnc) i również narzucają nam normy. Tępe dzidy z biura zarabiają lepiej niż my a mało co robią i nie potrafią poradzić sobie z takim zadaniem jak wyżej. Sugeruję Ci jednak pracę na produkcji, najlepiej na montażu lub pakowni, bo tam nie trzeba myśleć. Nie cierpię takich, które imputują nam nie wyrabianie norm nie potrafiąc myśleć.
To zadanie można rozwiązać w mniej niż minutę. Można je rozwiązać na bardzo dużo sposobów. Wystarczą mózg i kalkulator.
Przepraszam raz jeszcze za spam, chciałem jedynie pomóc autorce w obraniu drogi życiowej.
Mogę się jedynie domyślać, być może nawet powód jest taki sam jak z mojej strony.
Przepraszam forumowiczów - poza autorką za spam.
Jestem pracownikiem produkcyjnym (cnc) i również narzucają nam normy. Tępe dzidy z biura zarabiają lepiej niż my a mało co robią i nie potrafią poradzić sobie z takim zadaniem jak wyżej. Sugeruję Ci jednak pracę na produkcji, najlepiej na montażu lub pakowni, bo tam nie trzeba myśleć. Nie cierpię takich, które imputują nam nie wyrabianie norm nie potrafiąc myśleć.
To zadanie można rozwiązać w mniej niż minutę. Można je rozwiązać na bardzo dużo sposobów. Wystarczą mózg i kalkulator.
Przepraszam raz jeszcze za spam, chciałem jedynie pomóc autorce w obraniu drogi życiowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Jak obliczyć wydajność pracownika?
Szczerze mówiąc, jak kilka dni temu przeczytałem to zadanie to nawet miałem zaapelować aby nikt go nie rozwiązywał bo "będą zwalniać". Ale tak na szybko licząc to normy są znacznie przekroczone i trzeba dać podwyżkę. I premię.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Jak obliczyć wydajność pracownika?
Z tym bym się nie zgodził u nas jak chodziłem na wyrównawcze to tłukli tabliczkę mnożenia do dwudziestu...To jest problem na poziomie zajęć wyrównawczych w podstawówce.
Bo do stu to tłukli już dla zdolnych...
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jak obliczyć wydajność pracownika?
Chmuraa, najpierw ustalmy, co to jest wydajność pracownika - jest to liczba wykonanych przez niego elementów w jednostce czasu.
1. 350 - 42 min \(\displaystyle{ w_1= \frac{350}{42} \approx 8,33 \ \text {elem/min}}\)
2. 320 - 55 min \(\displaystyle{ w_2= \frac{320}{55} \approx 5,82 \ \text {elem/min}}\)
3. 311 - 45 min \(\displaystyle{ w_3= \frac{311}{45} \approx 6,91 \ \text {elem/min}}\)
4. 302 - 35 min \(\displaystyle{ w_4= \frac{302}{35} \approx 8,63 \ \text {elem/min}}\)
5. 360 - 45 min \(\displaystyle{ w_5= \frac{360}{45} =8,00 \ \text {elem/min}}\)
6. 368 - 60 min \(\displaystyle{ w_6= \frac{368}{60} \approx 6,13 \ \text {elem/min}}\)
7. 404 - 45 min \(\displaystyle{ w_7= \frac{404}{45} \approx 8,98 \ \text {elem/min}}\)
8. 511 - 60 min \(\displaystyle{ w_1= \frac{511}{60} \approx 8,52 \ \text {elem/min}}\)
Łatwo teraz stwierdzić, w której godzinie pracy pracownik był najwydajniejszy.
Jeśli chcesz policzyć wydajność pracownika w ciągu dnia pracy, to możesz dodać wszystkie elementy i czasy i podzielić je przez siebie
\(\displaystyle{ w= \frac{2726}{387} \approx 7,04 \ \text {elem/min}}\)
albo policzyć średnią ze wszystkich godzinnych wydajności, czyli dodać wszystkie godzinne wydajności i podzielić przez 8
\(\displaystyle{ w_{sr}= \frac{ \sum_{i=1}^{8} w_i }{8} = \frac{61,32}{8} \approx 7,67 \ \text {elem/min}}\)
Myślę, że do pracy to Ci wystarczy. W razie czego - pytaj.
Wystarczy więc zsumować wszystkie elementy wykonane przez pracownika i podzielić przez czas, w którym je wykonywał.Pracownik w ciągu pierwszej godz. wyrobił 350 szt. a norma wynosi 500 szt.w godzine. w tym 10min na przezbrojenie maszyny, 8 min awaria czyli w ciągu pierwszej godz. 42min pracy
2 godz. pracy wyrobił 320 szt. (norm 500) awaria 5 min. 55 min. pracy
3 godz. 411szt.(norm 500) awaria 15 min. 45 min. pracy
4 godz. 302 szt. (500) awaria 10 min, przerwa 15 min 35 min. pracy
5 godz. 360 szt. (500) przezbrojenie 15 min. 45 min pracy
6 godz. 368 szt (500) 60 min pracy
7 godz. 404szt. (500) przezbrojenie 15 min. 45 min.
8 godz. 511 szt. (500) 60 min pracy
1. 350 - 42 min \(\displaystyle{ w_1= \frac{350}{42} \approx 8,33 \ \text {elem/min}}\)
2. 320 - 55 min \(\displaystyle{ w_2= \frac{320}{55} \approx 5,82 \ \text {elem/min}}\)
3. 311 - 45 min \(\displaystyle{ w_3= \frac{311}{45} \approx 6,91 \ \text {elem/min}}\)
4. 302 - 35 min \(\displaystyle{ w_4= \frac{302}{35} \approx 8,63 \ \text {elem/min}}\)
5. 360 - 45 min \(\displaystyle{ w_5= \frac{360}{45} =8,00 \ \text {elem/min}}\)
6. 368 - 60 min \(\displaystyle{ w_6= \frac{368}{60} \approx 6,13 \ \text {elem/min}}\)
7. 404 - 45 min \(\displaystyle{ w_7= \frac{404}{45} \approx 8,98 \ \text {elem/min}}\)
8. 511 - 60 min \(\displaystyle{ w_1= \frac{511}{60} \approx 8,52 \ \text {elem/min}}\)
Łatwo teraz stwierdzić, w której godzinie pracy pracownik był najwydajniejszy.
Jeśli chcesz policzyć wydajność pracownika w ciągu dnia pracy, to możesz dodać wszystkie elementy i czasy i podzielić je przez siebie
\(\displaystyle{ w= \frac{2726}{387} \approx 7,04 \ \text {elem/min}}\)
albo policzyć średnią ze wszystkich godzinnych wydajności, czyli dodać wszystkie godzinne wydajności i podzielić przez 8
\(\displaystyle{ w_{sr}= \frac{ \sum_{i=1}^{8} w_i }{8} = \frac{61,32}{8} \approx 7,67 \ \text {elem/min}}\)
Myślę, że do pracy to Ci wystarczy. W razie czego - pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Jak obliczyć wydajność pracownika?
O normach, ustalaniu, wykonaniu i zwalnianiu możemy podyskutować ale nie tu lecz np. w H-Parku. A warto, bo wiedzę o tym problemie mają naprawdę nieliczni.pesel pisze:Szczerze mówiąc, jak kilka dni temu przeczytałem to zadanie to nawet miałem zaapelować aby nikt go nie rozwiązywał bo "będą zwalniać". Ale tak na szybko licząc to normy są znacznie przekroczone i trzeba dać podwyżkę. I premię.
W.Kr,
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jak obliczyć wydajność pracownika?
Wydajność pracownika to nie ilość sztuk, które wykonał na godzinę lecz odniesienie wykonania do normy (po to, aby móc porównać pracę ludzi wykonujących różne rzeczy).
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Jak obliczyć wydajność pracownika?
Kilkanaście zdań na temat norm pracy popełniłem tu:
432701.htm#p5545514
432701.htm#p5545514
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Jak obliczyć wydajność pracownika?
kruszewski, a4karo, macie rację, moja interpretacja wydajności była błędna. Wyjaśnienia, które zamieścił kruszewski w Hyde Parku świadczą o doskonałej znajomości tematu. Wygląda na to, że trochę się wygłupiłem swoimi niewczesnymi rachunkami.
- illwreakyabonez
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 11 razy