1.Wpłacono 2000zł na dwie roczne lokaty terminowe. Ile wpłacono na każdą z nich jeśli oprocentowanie jednej wynosiło 7% a drugiej 5% i po roku otrzymano łącznie 200zł odsetek ?
2.Babcia Frania wygrała 10000zł. Część wygranej wpłaciła na roczną lokatę z oprocentowaniem 10% a pozostałą na fundusz z oprocentowaniem 15%. W ciągu roku obie inwestyche dały jej 1275zł zysku. Ile wpłaciła na fundusz?
3.Wypożyczalnia rowerów pobiera stałą opłatę za każdy dzień oraz każdy przejechany kilometr. Marian wypozyczając rower na dwa dni przejechał nim 35 km i zapłacił 37,5zł. Stefan wypożyczył rower na 6 dni przejechał nim 120km i zapłacił 120zł. Ile wynosi opłata stała a ile za każdy przejechany kilometr ?
3 zadania z treścią
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
3 zadania z treścią
zad.3
niech s-opłata stała za każdy dzień; k-opłata za każdy przejechany km
Marian:
37,5=2s+35k
Stefan:
120=6s+120k ↔ 20=s+20k ↔ s=20-20k
zatem:
37,5=40-40k+35k ↔ 5k=2,5 k=0,5 s=10
zad.2
niech x będzie kwotą wpłaconą na fundusz, wtedy 10 000-x będzie kwotą wpłaconą na lokatę.
x*15%+(10000 -x)*10%=1275
x*15%+1000-x*10%=1275
x*5%=1275-1000
x*5/100=275
x=5500
niech s-opłata stała za każdy dzień; k-opłata za każdy przejechany km
Marian:
37,5=2s+35k
Stefan:
120=6s+120k ↔ 20=s+20k ↔ s=20-20k
zatem:
37,5=40-40k+35k ↔ 5k=2,5 k=0,5 s=10
zad.2
niech x będzie kwotą wpłaconą na fundusz, wtedy 10 000-x będzie kwotą wpłaconą na lokatę.
x*15%+(10000 -x)*10%=1275
x*15%+1000-x*10%=1275
x*5%=1275-1000
x*5/100=275
x=5500