1. Zbiornik zawiera 100 litrów roztworu, w którym jest 12% kwasu siarkowego i 88% wody. Ile wody należy dodać, aby otrzymać 10% roztwór tego kwasu ?
2.Oblicz, ile 20% roztworu kwasu solnego i ile 40% roztworu tego kwasu należy zmieszać ze sobą, aby otrzymać 20 litrów 30% roztworu ?
Z góry dzięki za pomoc
Roztwory
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Roztwory
1. x-tyle wody. 10% kwasu, czyli 90% wody.
\(\displaystyle{ \frac{88+x}{100+x}=0,9 \\ \\ 88+x=90+0,9x \\ \\ 0,1x=2 \\ x=20}\)
[ Dodano: 30 Września 2007, 18:36 ]
2. Układ równań (x,y - ilości litrów tych kwasów):
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0,2x+0,4y=20*0,3 \\ x+y=20\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{88+x}{100+x}=0,9 \\ \\ 88+x=90+0,9x \\ \\ 0,1x=2 \\ x=20}\)
[ Dodano: 30 Września 2007, 18:36 ]
2. Układ równań (x,y - ilości litrów tych kwasów):
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0,2x+0,4y=20*0,3 \\ x+y=20\end{cases}}\)