% od sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 mar 2018, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
% od sumy
Drodzy,
pytanie pewnie banalne, ale nie mogę sobie poradzić - jaki zastosować wzór dla obliczenia (\(\displaystyle{ b}\)) kwoty wynoszącej \(\displaystyle{ 30\%}\) kosztów ogólnych (\(\displaystyle{ c}\)) czyli \(\displaystyle{ a + b = c}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest znane, a \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ 30\%\ c}\)
np. \(\displaystyle{ 18.000 + 30\%C = C}\)
Będę wdzięczny za pomoc.
pytanie pewnie banalne, ale nie mogę sobie poradzić - jaki zastosować wzór dla obliczenia (\(\displaystyle{ b}\)) kwoty wynoszącej \(\displaystyle{ 30\%}\) kosztów ogólnych (\(\displaystyle{ c}\)) czyli \(\displaystyle{ a + b = c}\) gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest znane, a \(\displaystyle{ b}\) to \(\displaystyle{ 30\%\ c}\)
np. \(\displaystyle{ 18.000 + 30\%C = C}\)
Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 5 mar 2018, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 mar 2018, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
% od sumy
Dziękuję za odpowiedz. Przepraszam, za niejasne sformułowanie pytania. Spróbuję to jaśniej przedstawić. Problem dotyczy tego, że potrzebuję wzór, który rozpiszę na formułę excel, która będzie robiła wyliczenie nie w przybliżeniu, tylko dokładnie.
Chodzi o wyliczenie kosztów kiedy znamy:
A - koszt przygotowania materiałów np. owe 18.000 zł (ale mogą być to dowolne inne kwoty)
B - koszty administracyjno-techniczne firmy powinny być w wysokości 30%, ale nie kosztów przygotowania (A), tyko kosztów ogółem (a więc łącznie kosztów przygotowania i kosztów administracyjnych). Oczywiście mogę to wyliczyć ręcznie przyjmując albo przedstawiony wzór albo obliczając 42,857% od kosztów przygotowania, jednak taki wynik nie jest dokładny i wymaga ręcznej korekty, a tego chcę unikąć
Zastanawiam się nad metodą, która po przełożeniu na arkusz kalkulacyjny, pozwoli to obliczać precyzyjnie (w zaokrągleniu do pełnych kwot)
Chodzi o wyliczenie kosztów kiedy znamy:
A - koszt przygotowania materiałów np. owe 18.000 zł (ale mogą być to dowolne inne kwoty)
B - koszty administracyjno-techniczne firmy powinny być w wysokości 30%, ale nie kosztów przygotowania (A), tyko kosztów ogółem (a więc łącznie kosztów przygotowania i kosztów administracyjnych). Oczywiście mogę to wyliczyć ręcznie przyjmując albo przedstawiony wzór albo obliczając 42,857% od kosztów przygotowania, jednak taki wynik nie jest dokładny i wymaga ręcznej korekty, a tego chcę unikąć
Zastanawiam się nad metodą, która po przełożeniu na arkusz kalkulacyjny, pozwoli to obliczać precyzyjnie (w zaokrągleniu do pełnych kwot)
-
- Użytkownik
- Posty: 486
- Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 8 razy
Re: % od sumy
\(\displaystyle{ A + 30\%C = C\\
A = 70\%C}\)
\(\displaystyle{ C = \frac{10}{7}A\\
B = \frac{3}{10} \cdot \frac{10}{7}A = \frac{3}{7}A}\)
Więc \(\displaystyle{ B = \frac{3}{7}A}\)
A = 70\%C}\)
\(\displaystyle{ C = \frac{10}{7}A\\
B = \frac{3}{10} \cdot \frac{10}{7}A = \frac{3}{7}A}\)
Więc \(\displaystyle{ B = \frac{3}{7}A}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 mar 2018, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
% od sumy
To wszystko się zgadza, ale w momencie zaokrąglania do pełnych kwot robi się problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Czyli licząc
np. (18000 zł * 3)/7=7714
to daje
18000+7714=25714 i 30% to oczywiście 7714 i matematycznie wszystko jest OK (po zaokrągleniu).
Jednak jeżeli zwiększę 7714 zł o 1 zł to wychodzę na
18000+7715=25715 a zatem z powodu zaokrąglenia kwoty (do pełnej) też wychodzi poprawnie i tutaj jest problem (30% z 25715 da mi 7714,5871 co approx 25715) a więc po zaokrągleniu to też będzie zgodne.
i teraz głowię się nad tym, czy da się to rozgryźć wzorem, który by się dało zastosować, właśnie dla obliczania tej maksymalnej możliwej kwoty.
np. (18000 zł * 3)/7=7714
to daje
18000+7714=25714 i 30% to oczywiście 7714 i matematycznie wszystko jest OK (po zaokrągleniu).
Jednak jeżeli zwiększę 7714 zł o 1 zł to wychodzę na
18000+7715=25715 a zatem z powodu zaokrąglenia kwoty (do pełnej) też wychodzi poprawnie i tutaj jest problem (30% z 25715 da mi 7714,5871 co approx 25715) a więc po zaokrągleniu to też będzie zgodne.
i teraz głowię się nad tym, czy da się to rozgryźć wzorem, który by się dało zastosować, właśnie dla obliczania tej maksymalnej możliwej kwoty.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: % od sumy
Znane są reguły zaokrąglania i do nich trzeba się stosować.
Np 1.4549 zaokrąglamy w dół do 1.45, zaś 1.4550 w górę do 1.46 (jeżeli zaokrąglamy do dwóch miejsc dziesiętnych.)
Np 1.4549 zaokrąglamy w dół do 1.45, zaś 1.4550 w górę do 1.46 (jeżeli zaokrąglamy do dwóch miejsc dziesiętnych.)