Ciekawe o solankach

Osobny dział dla miłośników procentów.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Ciekawe o solankach

Post autor: karolcia_23 »

Witam,
czy ktoś spotkał się kiedyś z taką treścią:
Grześ zmieszał dwie solanki \(\displaystyle{ p%}\) i \(\displaystyle{ q%}\) i otrzymał \(\displaystyle{ m}\) kg solanki \(\displaystyle{ r%}\), gdzie \(\displaystyle{ p<r<q}\). Ile każdej solanki ma Grześ?

Zapisałam coś takiego ale nie wiem czy dobrze:

\(\displaystyle{ \frac{p}{100}x+ \frac{q}{100}y= \frac{r}{100}m}\)
szw1710

Re: Ciekawe o solankach

Post autor: szw1710 »

Masz jeszcze \(\displaystyle{ x+y=m}\) i koniec zadania. Twoje równanie opisuje (poprawnie) zawartość soli w otrzymanym roztworze. Niepoprawnie zaś opisujesz treść zadania. Nie solanka \(\displaystyle{ p}\), tylko \(\displaystyle{ p}\)-procentowa.
karolcia_23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 445
Rejestracja: 19 sie 2013, o 17:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 99 razy

Re: Ciekawe o solankach

Post autor: karolcia_23 »

Ten \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) to sama przyjęłam, a wątpię, że powinnam tak robić
szw1710

Re: Ciekawe o solankach

Post autor: szw1710 »

Czy prawo tego zabrania? Masz dane \(\displaystyle{ p,q,r,m}\) No i teraz nie znasz liczby \(\displaystyle{ kg}\) obu solanek. No to sobie oznaczasz \(\displaystyle{ x,y.}\)
ODPOWIEDZ