Mieszaniny i obniżki

Osobny dział dla miłośników procentów.
shymo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 wrz 2007, o 14:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Mieszaniny i obniżki

Post autor: shymo »

1. Ile kwasu siarkowego o stężeniu 10% nalezy dodac do 5 kg kwasu siarkowego o stezeniu 15% aby otrzymac kwas o stezeniu 13%?


2.Cena pewnego towaru wraz z 7% stawka podatku VAT jest rowna 64,20. Oblicz cene tego towaru gdyby stawka podatku byla rowna 22%


3.Woda morska zawiera 5% soli. Z jaka iloscia wody slodkiej nalezy zmieszac 60kg morskiej wody aby zawartosc soli w roztworze byla rowna 3%?

Prosze o pomoc STOP Pilne STOP Z góry dziekuje STOP




Temat poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 17:50 przez shymo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Mieszaniny i obniżki

Post autor: mx2 »

1.
x- cala masa
y-tyle kwasu 10% trzeba dodac

\(\displaystyle{ \begin{cases} 5+y=x\\0.1y+5\cdot0.15=0.13x\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5+y=x\\0.1y+0.75=0.13\cdot(5+y)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5+y=x\\0.1y+0.75=0.65+0.13y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5+y=x\\0.10=0.03y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5+y=x\\y=3.3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8.3=x\\y=3.3\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=8.3\\y=3.3\end{cases}}\)


2.
64,20 to cena z podatkiem 7%
Cena bez podatku to 59.7(64.20 x 0.93)
Cena z podatkiem 22% 59.7 x 1.22 =72.8

3.
5% - stezenie wody morskiej
x - masa calego roztworu
y- tyle wody slodkiej trzeba dolac
60 kg - tyle mamy wody slonej
60 * 0.05 - ilosc soli w wodzie morskiej
0.03x - ilosc soli w calym roztworze

\(\displaystyle{ \begin{cases} 60+y=x\\0.05 60=0.03x\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 60+y=x\\3=0.03\cdot(60+y)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 60+y=x\\3=1.8+0.03y)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 60+y=x\\1.2=0.03y|:0.03)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 60+y=x\\40=y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 60+40=x\\40=y)\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=100\\y=40\end{cases}}\)
Odp.nalezy dolac 40kg wody slodkiej
ODPOWIEDZ