Zadanko:
Siła robocza urosła o 5% między 1990 a 2000 r.
Jakie było zwiększenie w procentach wśród zatrudnionych na pół etatu?
Siła robocza zatrudnionych na pół etatu:
+------+----+
| 1990 | 4% |
+------+----+
| 2000 | 5% |
+------+----+
Wiem, że prawidłowa odpowiedź to 31,25% ale nie wiem jak do niej dojść.
Siła robocza urosła o 5% między 1990 a 2000 r., jakie było..
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 21:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stolec
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1709
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Siła robocza urosła o 5% między 1990 a 2000 r., jakie było..
Siła robocza w 1990 roku:\(\displaystyle{ N}\)
W tym zatrudnieni na pół etatu:\(\displaystyle{ N \cdot 4 \%=0.04 \cdot N}\)
Siła robocza w 2000 roku:\(\displaystyle{ N+N \cdot 5 \%=1.05 \cdot N}\)
W tym zatrudnieni na pół etatu:\(\displaystyle{ (1.05 \cdot N) \cdot 5 \%=1.05 \cdot N \cdot 0.05=0.0525 \cdot N}\)
Przyrost pracujących na pół etatu:\(\displaystyle{ \frac{0.0525 \cdot N- 0.04 \cdot N}{0.04 \cdot N} \cdot 100 \%=31.25 \%}\)
W tym zatrudnieni na pół etatu:\(\displaystyle{ N \cdot 4 \%=0.04 \cdot N}\)
Siła robocza w 2000 roku:\(\displaystyle{ N+N \cdot 5 \%=1.05 \cdot N}\)
W tym zatrudnieni na pół etatu:\(\displaystyle{ (1.05 \cdot N) \cdot 5 \%=1.05 \cdot N \cdot 0.05=0.0525 \cdot N}\)
Przyrost pracujących na pół etatu:\(\displaystyle{ \frac{0.0525 \cdot N- 0.04 \cdot N}{0.04 \cdot N} \cdot 100 \%=31.25 \%}\)