Witam.
Potrzebuję pomocy z następującymi zadaniami. Z góry dziękuję za pomoc.
z.1
Jaką kwotę należy ulokować na koncie, aby po pięciu latach uzyskać 1217 zł, jeżeli roczna stopa procentowa wynosi 4%? Jaką kwotę należałoby złożyć, aby uzyskać ten sam kapitał końcowy po trzech latach?
z.2
Bank przyjął kwotę 50 000 zł na 5% rocznie i pożyczył ją na 6% rocznie. Ile zyskał bank w ciągu pięciu lat, a ile zyskał w ciągu dziesięciu lat?
z.3
Oblicz, do jakiej wysokości wzrośnie po pięciu latach kapitał 600 zł, jeżeli oprocentowanie wynosi:
a) w pierwszym roku - 6%, w drugim - 5,5%, a w trzech ostatnich latach - 4%,
b) w pierwszym roku - 5,5%, w trzech kolejnych latach - 4%, a w ostatnim roku - 6%.
Zadania z procentami składanymi..
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Zadania z procentami składanymi..
ehhh te procenty:P
1.
\(\displaystyle{ x\cdot(1,04)^5=1217\iff x=\frac{1217}{(1,04)^5}}\)
\(\displaystyle{ x\cdot(1,04)^3=1217\iff x=\frac{1217}{(1,04)^3}}\)
to łatwo już obliczyć kalkulatorkiem
2.
\(\displaystyle{ 50000(1,06)^5-50000(1,05)^5}\)
\(\displaystyle{ 50000(1,06)^{10}-50000(1,05)^{10}}\)
3.
a) \(\displaystyle{ 600\cdot(1,06)(1,055)(1,04)^3=}\)
b) \(\displaystyle{ 600\cdot(1,055)(1,04)^3(1,06)=}\)
1.
\(\displaystyle{ x\cdot(1,04)^5=1217\iff x=\frac{1217}{(1,04)^5}}\)
\(\displaystyle{ x\cdot(1,04)^3=1217\iff x=\frac{1217}{(1,04)^3}}\)
to łatwo już obliczyć kalkulatorkiem
2.
\(\displaystyle{ 50000(1,06)^5-50000(1,05)^5}\)
\(\displaystyle{ 50000(1,06)^{10}-50000(1,05)^{10}}\)
3.
a) \(\displaystyle{ 600\cdot(1,06)(1,055)(1,04)^3=}\)
b) \(\displaystyle{ 600\cdot(1,055)(1,04)^3(1,06)=}\)