Witam,
Mam problem z pewnym zadankiem.
Oto jego tresc:
Jesli p oznacza poczatkowy stan konta, r - oprocentowanie w stosunku rocznym (zapisane jako ulamek, np. przy oprocentowaniu 12% przyjmujemy r=0.12), t - liczbe lat, n - ile razy w ciagu roku dopisywane sa odsetki, to biezacy stan konta mozemy obliczyc z ponizszego wzoru:
\(\displaystyle{ s=p(1+\frac{r}{n})^n^t}\)
a) Sume 10 000 zl wplacono na konto o oprocentowaniu rocznym 12%.
Oblicz, ile wynosi stan oszczednosci po 4 latach, jezeli odsetki dopisywane sa co pol roku.
b) Ile wynosilby stan oszczednosci na tym koncie, gdyby odsetki dopisywano co kwartal?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Velitus.
Zadanie z oprocentowaniem.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zadanie z oprocentowaniem.
Co do 1 to mamy
\(\displaystyle{ p=10000,\; r=0,12\; n=2,\; t=4}\)
n=2 bo odsetki co pół roku=2 razy w roku. I podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ s=10000(1+\frac{0,12}{2})^8=10000\cdot (\frac{2,12}{2})^8\approx 10000\cdot 1,593848=159838,48}\)
w b) mamy n=4, a reszta tak samo.
\(\displaystyle{ p=10000,\; r=0,12\; n=2,\; t=4}\)
n=2 bo odsetki co pół roku=2 razy w roku. I podstawiamy do wzoru:
\(\displaystyle{ s=10000(1+\frac{0,12}{2})^8=10000\cdot (\frac{2,12}{2})^8\approx 10000\cdot 1,593848=159838,48}\)
w b) mamy n=4, a reszta tak samo.