ubezpieczenie zdrowotne/wczasy

Osobny dział dla miłośników procentów.
madziutek18.r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 wrz 2007, o 15:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: opole
Podziękował: 1 raz

ubezpieczenie zdrowotne/wczasy

Post autor: madziutek18.r »

zadanie1
składka na ubezpieczenie zdrowotne jest równa 7.5% podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne. podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne jest równa 60% przecietnego wynagrodzenia. oblicz wysokość składki na ubezpieczenie zdrowotne przyjmujac ze przecietne wynagrodzenie jest równe 1869.76zł. wynik podaj w zaokrągleniu do 1 grosza.

***********************

zadanie2
planując czterotygodniowe wakacje rodzina Kowalskich przeznaczyła pewną kwotę na wyzywienie, w pierwszym tygodniu wydano 30% zaplanowanej kwoty a w drugim tygodniu o 60 zł mniej niz w pierwszym, w trzecim połowe reszty pieniędzy. na czwarty tydzien zostało 270 zł. oblicz kwotę którą rodzina kowalskich przeznaczyła na wyzywienie.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

ubezpieczenie zdrowotne/wczasy

Post autor: ariadna »

2)
\(\displaystyle{ 0,3x+0,3x-60+0,5(0,4x+60)+270=x}\)
\(\displaystyle{ 0,8x+240=x}\)
\(\displaystyle{ x=1200}\)
ODPOWIEDZ