Jeżeli roczna inflacja jest równa x% to wartość 1 zł po roku jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{1+x/100}}\)
analizując okres kolejnych dwóch lat i przyjmując że w pierwszym roku inflacja była równa 2.6% i w drugim 4.4% oblicz wartość 1000zł po dwóch latach. wynik podaj z dokładnością do 1 grosza
roczna inflacja
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 wrz 2007, o 15:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: opole
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
roczna inflacja
\(\displaystyle{ \frac{1000}{1+\frac{2,6}{100}}\approx 974,66}\) - po pierwszym roku,
\(\displaystyle{ \frac{974,66}{1+\frac{4,4}{100}}\approx 933,58}\) -po drugim roku.
\(\displaystyle{ \frac{974,66}{1+\frac{4,4}{100}}\approx 933,58}\) -po drugim roku.