Mam problem z obliczeniem zysku wstecz w % po narzuceniu marży i prowizji, chcąc obliczyć zysk w % w drugą stronę wychodzi mniejszy niż marża którą narzuciłem.
Cena zakupu: \(\displaystyle{ 10\,\mbox{zł}}\)
Narzucana marża która powinna być zyskiem licząc w drugą stronę: \(\displaystyle{ 10\%}\)
Prowizja do całości: \(\displaystyle{ 15\%}\)
\(\displaystyle{ 10 \cdot 1.1 \cdot 1.15 = 12.65}\) = cena sprzedaży
Teraz chcąc obliczyć w drugą stronę:
\(\displaystyle{ 12,65 \cdot 0,15 = 1,90}\) ( prowizja )
\(\displaystyle{ 12,65 - 1,90 = 10,75}\) ( i tu już jest błąd bo powinno wyjść \(\displaystyle{ 11}\) )
\(\displaystyle{ 10 - 10,75 = 0,75}\) ( czysty zysk )
\(\displaystyle{ \frac{0,75}{10,75} \cdot 100 = 6,97\%}\) ( no i nie ma mojego \(\displaystyle{ 10\%}\) )
Co robię źle?
Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, o 11:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
W drugą stronę trzeba inaczej.
Jeśli prowizję i marżę liczymy od ceny sprzedaży, to ta cena stanowi jeden i jedną trzecią ceny zakupu.
Mamy
\(\displaystyle{ x}\) - cena sprzedaży
\(\displaystyle{ 0,1x}\) - marża
\(\displaystyle{ 0,15x}\) - prowizja
Zatem cena zakupu (\(\displaystyle{ z}\)) to \(\displaystyle{ x-0,1x-0,15x=0,75x}\)
czyli \(\displaystyle{ x=\frac{z}{0,75}=1\frac {1}{3}z}\)
Twój przykład
\(\displaystyle{ 10\cdot1\frac{1}{3}=\frac{40}{3}\approx 13,33}\)(sprzedaż)
\(\displaystyle{ 13,33\cdot 0,1=1,33}\)
\(\displaystyle{ 13,33\cdot 0,15\approx 2}\)
\(\displaystyle{ 13,33-1,33-2=10}\)
Jeśli prowizję i marżę liczymy od ceny sprzedaży, to ta cena stanowi jeden i jedną trzecią ceny zakupu.
Mamy
\(\displaystyle{ x}\) - cena sprzedaży
\(\displaystyle{ 0,1x}\) - marża
\(\displaystyle{ 0,15x}\) - prowizja
Zatem cena zakupu (\(\displaystyle{ z}\)) to \(\displaystyle{ x-0,1x-0,15x=0,75x}\)
czyli \(\displaystyle{ x=\frac{z}{0,75}=1\frac {1}{3}z}\)
Twój przykład
\(\displaystyle{ 10\cdot1\frac{1}{3}=\frac{40}{3}\approx 13,33}\)(sprzedaż)
\(\displaystyle{ 13,33\cdot 0,1=1,33}\)
\(\displaystyle{ 13,33\cdot 0,15\approx 2}\)
\(\displaystyle{ 13,33-1,33-2=10}\)
Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
piasek101 pisze:W drugą stronę trzeba inaczej.
Jeśli prowizję i marżę liczymy od ceny sprzedaży, to ta cena stanowi jeden i jedną trzecią ceny zakupu.
Mamy
\(\displaystyle{ x}\) - cena sprzedaży
\(\displaystyle{ 0,1x}\) - marża
\(\displaystyle{ 0,15x}\) - prowizja
Zatem cena zakupu (\(\displaystyle{ z}\)) to \(\displaystyle{ x-0,1x-0,15x=0,75x}\)
czyli \(\displaystyle{ x=\frac{z}{0,75}=1\frac {1}{3}z}\)
Twój przykład
\(\displaystyle{ 10\cdot1\frac{1}{3}=\frac{40}{3}\approx 13,33}\)(sprzedaż)
\(\displaystyle{ 13,33\cdot 0,1=1,33}\)
\(\displaystyle{ 13,33\cdot 0,15\approx 2}\)
\(\displaystyle{ 13,33-1,33-2=10}\)
Ale moja cena sprzedaży to nie \(\displaystyle{ 13,33}\) napisałem że cena sprzedaży to \(\displaystyle{ 12,65}\).
System ustawił cenę sprzedaży robiąc Cena zakupu * marża * prowizja ( \(\displaystyle{ 10 \cdot 1,10 \cdot 1,15}\) ).
I teraz ja znam:
Cenę kupna (10), cenę sprzedaży (12,65) oraz stawkę prowizyjną która została nałożona (15%) i chciałbym obliczyć marżę jaka została narzucona też ( tej nie znam ) w kwocie i procencie.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, o 11:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
Teraz podajesz zupełnie inny problem niż cytowany.graczu pisze: Cena zakupu: \(\displaystyle{ 10\,\mbox{zł}}\)
Narzucana marża która powinna być zyskiem licząc w drugą stronę: \(\displaystyle{ 10\%}\)
Prowizja do całości: \(\displaystyle{ 15\%}\)
Wtedy wyraźnie chciałeś 10% zysku.
,,System ustalił" - jeśli system ustalił \(\displaystyle{ (cena\quad zakupu)\cdot 1,1\cdot 1,15}\) to liczy to w inny sposób niż Ty chcesz.
Pod koniec ostatniego ,,marżę (tej nie znam) w kwocie i procencie" - czyli jednak mamy nieznane procenty - skąd więc system bierze 10% ?
Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
Przepraszam, już ogarniam.piasek101 pisze:Teraz podajesz zupełnie inny problem niż cytowany.graczu pisze: Cena zakupu: \(\displaystyle{ 10\,\mbox{zł}}\)
Narzucana marża która powinna być zyskiem licząc w drugą stronę: \(\displaystyle{ 10\%}\)
Prowizja do całości: \(\displaystyle{ 15\%}\)
Wtedy wyraźnie chciałeś 10% zysku.
,,System ustalił" - jeśli system ustalił \(\displaystyle{ (cena\quad zakupu)\cdot 1,1\cdot 1,15}\) to liczy to w inny sposób niż Ty chcesz.
Pod koniec ostatniego ,,marżę (tej nie znam) w kwocie i procencie" - czyli jednak mamy nieznane procenty - skąd więc system bierze 10% ?
Napisałem program do wyliczania ceny, cenę ustalamy poprzez cena hurtowa brutto * marża ( którą dla każdego produktu ustalamy inną, ja podałem przykładowo \(\displaystyle{ 10\%}\) ) * prowizja ( która jest stała \(\displaystyle{ 15\%}\) ).
I obliczając cenę sprzedaży, marżę w % wpisujemy jaką chcemy dla każdego produktu inną i ona nie jest zapisywana więc mam tylko znaną: cenę sprzedaży, cenę hurtową brutto, oraz prowizję która jest stała.
Program oblicza cenę sprzedaży: \(\displaystyle{ \mbox{cena hurtowa brutto } \times\mbox{ marża } \times\mbox{ prowizja}}\)
cena hurtowa brutto - stała
prowizja - stała \(\displaystyle{ 15\%}\)
marża - losowa
Program zapisuje ceny sprzedaży ale nigdy nie wiem jaką marżę ustaliłem dla produktu bo dla każdego może być inna.
I teraz chciałbym poznać tą marżę w kwocie oraz % znając tylko: cenę sprzedaży, prowizję, cenę hurtową brutto.
Ale jak robię wyliczenie tak jak mi to głowa podpowiada to marża wychodzi zawsze mniejsza niż tą która dam.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2018, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Obliczanie ceny końcowej z po dodaniu zysku w %
Bo liczysz nie w tę stronę.
Coś podpowiem, ale nadal trzeba uściślić.
Kupuję za 200zł.
Od czego ma być liczona prowizja 15% ?
Skąd wziąć cenę sprzedaży (bo ma być znana) ? Czy liczymy \(\displaystyle{ 200\cdot 1,1\cdot 1,15}\) ?
Potem wyznaczę wzór na policzenie kwoty i % marży.
Coś podpowiem, ale nadal trzeba uściślić.
Kupuję za 200zł.
Od czego ma być liczona prowizja 15% ?
Skąd wziąć cenę sprzedaży (bo ma być znana) ? Czy liczymy \(\displaystyle{ 200\cdot 1,1\cdot 1,15}\) ?
Potem wyznaczę wzór na policzenie kwoty i % marży.