Hey, potrzebne mi rozwiązania do zadań tekstowych z procentów inaczej dostane 3 jedynki... Pomóżcie prosze...
1) Oblicz odsetki :
a) 43% rocznie od kwoty 10 000 złożonej na rok
b) 25% rocznie od kwoty 5000 wpłaconej na 9 miesięcy
c) 35% rocznie od kwoty 3000 wpłaconej na 3 miesiące
d) oblicz odsetki po 60 miesiącach od wpłaconej kwoty do banku kwoty 5000zł na 20% rocznie
2)Przedsiębiorca pożyczył w banku 5000zł na okres jednego roku na 40%. Jaką kwotę wraz z odsetkami będzie musiał zwrócić do banku po roku?
3)Kapitał 600 dolarów wpłacono do banku na 6% rocznie. Oblicz odsetki po upływie 6 miesięcy.
4) Kapitał 500 dolarów wpłacono do banku na 3 letnią książeczkę terminową na 9% rocznie. Oblicz wysokość wkładu wraz z odsetkami po 3 latach i odsetki po tym okresie.
5)Jaka kwota została wpłacona do banku na 4% rocznie, jeśli wiadomo, że po roku odsetki są równe 90 dolarów?
6) Pewien rolnik pożyczył w banku 90 000 zł na budowe obory. Stopa procentowa wynosiła 5%. Pożyczka została zwrócona po 3 latach. Ile zapłacił odsetek?
7) Pracownik wpłacił na początku pewnego roku 3500 zł na książeczke oszczędnościową. Kwoty tej nie zmieniał w ciągu 5 lat, a tylko podejmował odsetki przy końcu każdego roku. Ile złotych odsetek otrzymał w ciągu tych 5 lat, jeśli stopa procentowa wynosiła 3,5% ?
[ Dodano: 16 Września 2007, 20:35 ]
bardzo prosze o pomoc...
temat poprawiłam.
ariadna
Obliczanie odsetek
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lbn
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie odsetek
1)
a) \(\displaystyle{ 10000 43\% + 10000 = 10000 0,43 + 10000= 14300 zl}\)
b) \(\displaystyle{ 9 miesiecy = \frac{9}{12} = \frac{3}{4} roku}\)
\(\displaystyle{ 25\% 5000 3/4 + 5000 = 5937,5 zl}\)
c) \(\displaystyle{ 3 miesiace = \frac{3}{12} = \frac{1}{4} roku}\)
\(\displaystyle{ 35\% 3000 1/4 + 3000 = 3262,5 zl}\)
d) pewna jestes ze 60 miesiecy?:P
bo jesli tak to korzystajac ze wzrou na odsetki
\(\displaystyle{ d = k p t / 100}\)
d - odsetki
k - kapitał początkowy
p - procent
t - czas z tymże podstawową jednostką jest rok czyli np 3 miesięce to jest 0,25
to wychodzi ze 65000 zł
2)
\(\displaystyle{ 5000 140\% = 7000 zl}\)
3)
\(\displaystyle{ 6 miesiecy = \frac{6}{12} = \frac{1}{2} roku}\)
\(\displaystyle{ 600 6\% 1/2 + 600 = 618 zl}\)
4)
1 rok:
\(\displaystyle{ 500 9\% + 500 = 545 zl}\)
2 rok:
\(\displaystyle{ 545 9\% + 545 = 594,05 zl}\)
3 rok:
\(\displaystyle{ 594,05 9\% + 594,05 = 647,5145 zl}\)
odsetki:
\(\displaystyle{ 647,5145 - 500 = 147,5145 zl}\)
5)
\(\displaystyle{ x 4\% + x = 90}\)
\(\displaystyle{ 0.04x + x = 90}\)
\(\displaystyle{ 1,04x = 90 \ // \div 1,04}\)
\(\displaystyle{ x = 86,538462 zl}\)
6)
\(\displaystyle{ 3500 3,5\% = 122,5 zl}\)(odsetki po jednym roku)
\(\displaystyle{ 122,5 5 = 612,5 zl}\)(kazdego roku podejmowal odsetki, wiec kwota z ktorej byli liczone odsetki w skali roku nie zmieniala sie rpzez te 5 lat)
a) \(\displaystyle{ 10000 43\% + 10000 = 10000 0,43 + 10000= 14300 zl}\)
b) \(\displaystyle{ 9 miesiecy = \frac{9}{12} = \frac{3}{4} roku}\)
\(\displaystyle{ 25\% 5000 3/4 + 5000 = 5937,5 zl}\)
c) \(\displaystyle{ 3 miesiace = \frac{3}{12} = \frac{1}{4} roku}\)
\(\displaystyle{ 35\% 3000 1/4 + 3000 = 3262,5 zl}\)
d) pewna jestes ze 60 miesiecy?:P
bo jesli tak to korzystajac ze wzrou na odsetki
\(\displaystyle{ d = k p t / 100}\)
d - odsetki
k - kapitał początkowy
p - procent
t - czas z tymże podstawową jednostką jest rok czyli np 3 miesięce to jest 0,25
to wychodzi ze 65000 zł
2)
\(\displaystyle{ 5000 140\% = 7000 zl}\)
3)
\(\displaystyle{ 6 miesiecy = \frac{6}{12} = \frac{1}{2} roku}\)
\(\displaystyle{ 600 6\% 1/2 + 600 = 618 zl}\)
4)
1 rok:
\(\displaystyle{ 500 9\% + 500 = 545 zl}\)
2 rok:
\(\displaystyle{ 545 9\% + 545 = 594,05 zl}\)
3 rok:
\(\displaystyle{ 594,05 9\% + 594,05 = 647,5145 zl}\)
odsetki:
\(\displaystyle{ 647,5145 - 500 = 147,5145 zl}\)
5)
\(\displaystyle{ x 4\% + x = 90}\)
\(\displaystyle{ 0.04x + x = 90}\)
\(\displaystyle{ 1,04x = 90 \ // \div 1,04}\)
\(\displaystyle{ x = 86,538462 zl}\)
6)
\(\displaystyle{ 3500 3,5\% = 122,5 zl}\)(odsetki po jednym roku)
\(\displaystyle{ 122,5 5 = 612,5 zl}\)(kazdego roku podejmowal odsetki, wiec kwota z ktorej byli liczone odsetki w skali roku nie zmieniala sie rpzez te 5 lat)