Oblicz procent z liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 16 wrz 2007, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Oblicz procent z liczby
Potrzebuję pomocy do dwóch zadań:
1.Oblicz: 5% liczby 2 i 1/2 + 3 i 1/4
2.Oblicz liczbę której
a) 13% wynosi 2.6
Przykładów mam bardzo wiele podałem tylko po jednym z zadania. Czy może ktoś na nich przypomnieć mi metodę jaką się to oblicza ?
Temat poprawiłam.
ariadna
1.Oblicz: 5% liczby 2 i 1/2 + 3 i 1/4
2.Oblicz liczbę której
a) 13% wynosi 2.6
Przykładów mam bardzo wiele podałem tylko po jednym z zadania. Czy może ktoś na nich przypomnieć mi metodę jaką się to oblicza ?
Temat poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, o 12:37 przez evergrey, łącznie zmieniany 1 raz.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Oblicz procent z liczby
Ad.2
13%-2,6
100%-x
I obliczasz x:
\(\displaystyle{ x=\frac{100\cdot 2,6}{13}=20}\)
Ad.1
Np. masz policzyć 5% liczy \(\displaystyle{ a}\)
Zamieniasz procenty na ułamek zwykły lub dziesiętny i mnożysz przez liczbę \(\displaystyle{ a}\) czyli
\(\displaystyle{ x=0,05\cdot a}\)
Jeśli chodzi o zadanie to będzie to wyglądało tak:
\(\displaystyle{ x=0,05\cdot (2\frac{1}{2}+3\frac{1}{4})\\
x=0,05\cdot (2,5+3,25)\\
x=0,05\cdot 5,75\\
x=0,2875}\)
13%-2,6
100%-x
I obliczasz x:
\(\displaystyle{ x=\frac{100\cdot 2,6}{13}=20}\)
Ad.1
Np. masz policzyć 5% liczy \(\displaystyle{ a}\)
Zamieniasz procenty na ułamek zwykły lub dziesiętny i mnożysz przez liczbę \(\displaystyle{ a}\) czyli
\(\displaystyle{ x=0,05\cdot a}\)
Jeśli chodzi o zadanie to będzie to wyglądało tak:
\(\displaystyle{ x=0,05\cdot (2\frac{1}{2}+3\frac{1}{4})\\
x=0,05\cdot (2,5+3,25)\\
x=0,05\cdot 5,75\\
x=0,2875}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 lip 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
Oblicz procent z liczby
Dla zainteresowanych,
tutaj jest , który liczy procent z liczby.
Bez kalkulatora te okrągłe liczby można łatwo policzyć, ale te mniej okrągłe najszybciej liczy się kalkulatorem.
tutaj jest , który liczy procent z liczby.
Bez kalkulatora te okrągłe liczby można łatwo policzyć, ale te mniej okrągłe najszybciej liczy się kalkulatorem.
Re: Oblicz procent z liczby
Zgadzam się z poprzednikiem, ale widzę, że link wygasł. Działający kalkulator do działań na procentach, w tym .
Kod: Zaznacz cały
https://skalkuluj.pl/kalkulator-procentowy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Oblicz procent z liczby
evergrey, do obliczeń procentów liczby, czy ułamka liczby niezastąpiona jest metoda mnożenia na krzyż, której kiedyś, w zamierzchłych czasach połowy ubiegłego wieku, uczono w szkołach podstawowych. Oto ona:
1.
Jeśli chcesz obliczyć \(\displaystyle{ k}\) procent pewnej liczby \(\displaystyle{ a}\) to układasz taką proporcję:
\(\displaystyle{ a ---------- 100 \% \\
x---------- k \%}\)
skąd
\(\displaystyle{ x= \frac{a \cdot k \%}{100 \%}}\)
Procenty oczywiście się skracają (przekonasz się o tym, stosując zamiast symbolu procentu ułamek o mianowniku 100) i otrzymujesz
\(\displaystyle{ x= \frac{a \cdot k}{100} = a\cdot \frac{k}{100}= a\cdot k\%}\)
2.
Jeżeli chcesz policzyć, jakim procentem liczby \(\displaystyle{ a}\), jest liczba \(\displaystyle{ b}\), to układasz taką proporcję:
\(\displaystyle{ a ---------- 100 \% \\
b---------- x \%}\)
i znowu mnożysz na krzyż:
\(\displaystyle{ x \% = \frac{b \cdot 100 \%}{a}= \frac{b}{a}\cdot 100\%}\)
3.
Jeśli wiesz, że liczba \(\displaystyle{ c}\) stanowi p procent pewnej liczby x, to układasz taką proporcję:
\(\displaystyle{ c ---------- p \% \\
x---------- 100 \%}\)
mnożysz na krzyż:
\(\displaystyle{ x= \frac{c\cdot 100\%}{p\%}= \frac{c}{p}\cdot 100}\)
Zwróć uwagę na to, że zawsze wyliczasz \(\displaystyle{ x}\), mnożąc przez siebie wyrażenia leżące na drugiej przekątnej prostokąta, jaki przedstawia zapisana proporcja i dzieląc ten iloczyn przez to wyrażenie, które stoi na końcu pierwszej przekątnej (tej, którą tworzy ono z wyliczanym iksem). Stąd nazwa: mnożenie na krzyż.
1.
Jeśli chcesz obliczyć \(\displaystyle{ k}\) procent pewnej liczby \(\displaystyle{ a}\) to układasz taką proporcję:
\(\displaystyle{ a ---------- 100 \% \\
x---------- k \%}\)
skąd
\(\displaystyle{ x= \frac{a \cdot k \%}{100 \%}}\)
Procenty oczywiście się skracają (przekonasz się o tym, stosując zamiast symbolu procentu ułamek o mianowniku 100) i otrzymujesz
\(\displaystyle{ x= \frac{a \cdot k}{100} = a\cdot \frac{k}{100}= a\cdot k\%}\)
2.
Jeżeli chcesz policzyć, jakim procentem liczby \(\displaystyle{ a}\), jest liczba \(\displaystyle{ b}\), to układasz taką proporcję:
\(\displaystyle{ a ---------- 100 \% \\
b---------- x \%}\)
i znowu mnożysz na krzyż:
\(\displaystyle{ x \% = \frac{b \cdot 100 \%}{a}= \frac{b}{a}\cdot 100\%}\)
3.
Jeśli wiesz, że liczba \(\displaystyle{ c}\) stanowi p procent pewnej liczby x, to układasz taką proporcję:
\(\displaystyle{ c ---------- p \% \\
x---------- 100 \%}\)
mnożysz na krzyż:
\(\displaystyle{ x= \frac{c\cdot 100\%}{p\%}= \frac{c}{p}\cdot 100}\)
Zwróć uwagę na to, że zawsze wyliczasz \(\displaystyle{ x}\), mnożąc przez siebie wyrażenia leżące na drugiej przekątnej prostokąta, jaki przedstawia zapisana proporcja i dzieląc ten iloczyn przez to wyrażenie, które stoi na końcu pierwszej przekątnej (tej, którą tworzy ono z wyliczanym iksem). Stąd nazwa: mnożenie na krzyż.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Oblicz procent z liczby
To nie metoda "mnożenia na krzyż" , tylko ukladanie proporcji.Mnożenie "na krzyż" jest sposobem ich rozwiazywania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Oblicz procent z liczby
Belf, to jest skrót myślowy stosowany powszechnie przez moich rówieśników, którzy na pytanie "jak to rozwiążesz?" odpowiadają "a, zwyczajnie, metodą mnożenia na krzyż".
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy