Przeliczanie % na stopnie
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mikołów
- Podziękował: 10 razy
Przeliczanie % na stopnie
Witam. Potrzebuje obliczyć przy nachyleniu połaci dachowych ile wychodzi przeliczenie 62,22% na stopnie.... Może mi ktoś tylko podać jak przeliczyć % na stopnie, to se wtedy sama przelicze? Z góry śliczne dzieki
Przeliczanie % na stopnie
100% to 45 stopni!!!
100% oznacza, że na odległości 1m (100cm) następuje wzniesienie o 100 cm!
100% oznacza, że na odległości 1m (100cm) następuje wzniesienie o 100 cm!
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 sty 2012, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
Przeliczanie % na stopnie
Forum matematyczne, a prostej rzeczy nikt nie potrafi poprawnie obliczyć. Wyjaśniam więc. Cosinus kąta pomnożony przez \(\displaystyle{ 100}\) daje pochylenie w \(\displaystyle{ \%}\). Aby więc z pochylenia \(\displaystyle{ 62,22\%}\) obliczyć ile to stopni, wykonujemy działanie:
\(\displaystyle{ \frac{62,22}{100}=0,622}\)
\(\displaystyle{ \arccos(0,622)=51,5^\circ}\).
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{62,22}{100}=0,622}\)
\(\displaystyle{ \arccos(0,622)=51,5^\circ}\).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 17:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Przeliczanie % na stopnie
Hmm, czyli \(\displaystyle{ 100\%}\) nachylenia to kąt \(\displaystyle{ 0^\circ}\)?
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Przeliczanie % na stopnie
W budownictwie nachylenie podawane w % oznacza tangens kąta nachylenia (podany w %). Nachylenie 100% odpowiada więc kątowi 45 stopni.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 18:27 przez mat_61, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przeliczanie % na stopnie
Już było i to z wykrzyknikami.
Zarzucił (nam), że ,,prostej rzeczy nie potrafimy" - więc warto powtórzyć - w tym jest mało matmy
a dużo ,,budowlanej umowy".
Zarzucił (nam), że ,,prostej rzeczy nie potrafimy" - więc warto powtórzyć - w tym jest mało matmy
a dużo ,,budowlanej umowy".
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Przeliczanie % na stopnie
Właśnie dlatego postanowiłem powtórzyć, że marcinradom napisał swój post (z błędem) z takim przekonaniem, że mogło to kogoś zmylić.
Oczywiście tak jak napisałeś jest to bardziej kwestia umowy niż ścisłej matematyki. W budownictwie jest to wyrażony w procentach tangens nachylenia elementu (np. dachu) do poziomu ale np. w drogownictwie jest to wyrażony w procentach sinus nachylenia drogi do poziomu (czyli dzieli się różnicę poziomów przez długość drogi).
Wracając do zadania, to:
\(\displaystyle{ 62,22 \% =\arctan \left( \frac{62,22}{100} \right) \approx 31,889873917980057628820091734639^{\circ}}\)
Oczywiście tak jak napisałeś jest to bardziej kwestia umowy niż ścisłej matematyki. W budownictwie jest to wyrażony w procentach tangens nachylenia elementu (np. dachu) do poziomu ale np. w drogownictwie jest to wyrażony w procentach sinus nachylenia drogi do poziomu (czyli dzieli się różnicę poziomów przez długość drogi).
Wracając do zadania, to:
\(\displaystyle{ 62,22 \% =\arctan \left( \frac{62,22}{100} \right) \approx 31,889873917980057628820091734639^{\circ}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 7 sty 2012, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
Przeliczanie % na stopnie
Dziękuję za poprawę. Oczywiście zamiast cosinusa powinien być tangens. Na usprawiedliwienie swej pomyłki mogę napisać tylko to, że od czterech dni łykam lek na nadciśnienie i chyba mi nie pasuje, bo mdli mnie i kołysze mi się we łbie jak na łajbie w czasie sztormu.
Za zamieszanie przepraszam i zwracam honor.
Pozdrawiam
Za zamieszanie przepraszam i zwracam honor.
Pozdrawiam