Obniżka o x , a cena niższa o x
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 116 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Podpowie mi ktoś czym się różnią następujące 2 rzeczy?
Obniżka o x, cena niższa o x.
Obniżka o x, cena niższa o x.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Obniżka, a cena niższa o x
Jeżeli masz: Obnizka o \(\displaystyle{ 15 \%}\) ze \(\displaystyle{ 100}\) zł to otrzymasz \(\displaystyle{ 85}\) zł.
Jeśli masz cenę \(\displaystyle{ 100}\) zł obniżoną o \(\displaystyle{ 20}\) zł to wyjdzie \(\displaystyle{ 80}\) zł.
O to chodzi?
Pozdrawiam!
Jeśli masz cenę \(\displaystyle{ 100}\) zł obniżoną o \(\displaystyle{ 20}\) zł to wyjdzie \(\displaystyle{ 80}\) zł.
O to chodzi?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 116 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Zadanie: Cenę którego z towarów obniżono o największy procent?
Przypadek 1- obniżka o 30 %
Przypadek 2 - cena o niższa o 30 %
Chodzi o to która z tych 2 opcji ma "większą wartość" .
Przypadek 1- obniżka o 30 %
Przypadek 2 - cena o niższa o 30 %
Chodzi o to która z tych 2 opcji ma "większą wartość" .
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Jeśli obniżka wynosi 30%, to nowa cena (obniżona) jest o 30% niższa.
To to samo.
To to samo.
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
irena_1, nie jest to to samo.
MatWojak, różnica tyczy się do czego odnosi się obniżka. Czy jest ona liczona jakby "z góry" czy "dołu".
Przypadek 1- obniżka o 30 %
Tak jest zazwyczaj na promocjach, że kupujemy coś o ileś procent taniej patrząc na nową cenę - tak jest na promocja. Produkt teraz kosztuje 60zł wcześniej kosztował 80zł. \(\displaystyle{ 30 \% \cdot 60=20}\)
Przypadek 2 - cena o niższa o 30 %
Natomiast tutaj cena liczona jest od ceny wyjściowej np. tych 80zł wtedy mamy \(\displaystyle{ 30 \% \cdot 60=24}\). Czyli cena nowa "niższa" to 56zł.
Tak to wygląda jak widać różnica jest. Ewentualnie mogłem namieszać i zamienić przypadki, ale jeśli chodzi o metodę interpretacji to tak to działa.
MatWojak, różnica tyczy się do czego odnosi się obniżka. Czy jest ona liczona jakby "z góry" czy "dołu".
Przypadek 1- obniżka o 30 %
Tak jest zazwyczaj na promocjach, że kupujemy coś o ileś procent taniej patrząc na nową cenę - tak jest na promocja. Produkt teraz kosztuje 60zł wcześniej kosztował 80zł. \(\displaystyle{ 30 \% \cdot 60=20}\)
Przypadek 2 - cena o niższa o 30 %
Natomiast tutaj cena liczona jest od ceny wyjściowej np. tych 80zł wtedy mamy \(\displaystyle{ 30 \% \cdot 60=24}\). Czyli cena nowa "niższa" to 56zł.
Tak to wygląda jak widać różnica jest. Ewentualnie mogłem namieszać i zamienić przypadki, ale jeśli chodzi o metodę interpretacji to tak to działa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Frey pisze:\(\displaystyle{ 30 \% \cdot 60=20}\)
Jesteś tego pewien?Frey pisze: \(\displaystyle{ 30 \% \cdot 60=24}\)
ja wciąż nie widzę róznicy między "ceną niższą o" a "obniżką o". "Cena niższa o" jest określana przez cenę początkową, tak samo jest przy "obniżce o".
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Mój błąd. Powinno być 18 zamiast 20. Po prostu błąd rachunkowy.
Różnica jest w nazwie, to tak samo jak z rabatem i skontem. Po prostu chodzi o ile % coś się zmienia czy od ceny przed obniżką, czy po obniżce.
Różnica jest w nazwie, to tak samo jak z rabatem i skontem. Po prostu chodzi o ile % coś się zmienia czy od ceny przed obniżką, czy po obniżce.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Jeśli "obniżasz" cenę to obniżasz cenę wyższą. Jeśli mówisz "cena niższa o" to jest tak jak powiedziałeś: "tutaj cena liczona jest od ceny wyjściowej". Różnicy brak. Chyba że uda Ci się jakoś mnie przekonać;]
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 15 lip 2012, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 116 razy
Obniżka o x , a cena niższa o x
Bzdurne pytanie zadałem, wynikające z braku logicznego myślenia. Nie kłóccie się Panowie.
Obniżka o x , a cena niższa o x
a tu nie chodzi o to, iż w jednym przypadku cena po obniżce wynosi
\(\displaystyle{ \frac{70}{100}=\frac{7}{10}=0,7}\)
natomiast w drugim przypadku
\(\displaystyle{ \frac{100}{130}=\frac{10}{13}=0,77}\)
ceny wyjściowej?
Łopatologicznie dla 50zł
35zł i 38,46zł
Tezę wysnułem na podstawie faktu iż gdy podwyższymy cenę o 30% to w drugim przypadku będziemy mieli
\(\displaystyle{ 0,77*1,3=1}\)
Nie wiem tylko które jak się nazywa i czy to na pewno o to chodziło
\(\displaystyle{ \frac{70}{100}=\frac{7}{10}=0,7}\)
natomiast w drugim przypadku
\(\displaystyle{ \frac{100}{130}=\frac{10}{13}=0,77}\)
ceny wyjściowej?
Łopatologicznie dla 50zł
35zł i 38,46zł
Tezę wysnułem na podstawie faktu iż gdy podwyższymy cenę o 30% to w drugim przypadku będziemy mieli
\(\displaystyle{ 0,77*1,3=1}\)
Nie wiem tylko które jak się nazywa i czy to na pewno o to chodziło