w pewnym banku oprocentowanie lokaty trzymiesięcznej wynosi 6% w skali roku. Po upływie terminu lokaty bank dopisze nam odsetki pomniejszone o podatek, który wynosi 20% kwoty odsetek.
a) o jaki procent wzrośnie po trzech miesiącach kwota wpłacona na tę lokatę po dopisaniu odsetek pomniejszonych o podatek?
b) jaką kwotę musimy wpłacić na tę lokatę, aby po trzech miesiącach odsetki netto(tzn. po potrąceniu podatku) wynosiły 1500 zł?
bank lokata
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
bank lokata
\(\displaystyle{ x}\) - kwota wpłacona na lokatę
Kwotę po 3 miesiącach , po potrąceniu podatku wyrażamy następująco:
\(\displaystyle{ x+ \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x -20 \% \cdot \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x}\)
Wyliczasz to, potem od otrzymanego wyniku odejmujesz \(\displaystyle{ x}\) i masz wynik.
Co do podpunktu b) , to trzeba rozwiązać takie równanie:
\(\displaystyle{ \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x -20 \% \cdot \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x = 1500}\)
Kwotę po 3 miesiącach , po potrąceniu podatku wyrażamy następująco:
\(\displaystyle{ x+ \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x -20 \% \cdot \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x}\)
Wyliczasz to, potem od otrzymanego wyniku odejmujesz \(\displaystyle{ x}\) i masz wynik.
Co do podpunktu b) , to trzeba rozwiązać takie równanie:
\(\displaystyle{ \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x -20 \% \cdot \frac{3}{12} \cdot 6 \% \cdot x = 1500}\)