procent towaru

Osobny dział dla miłośników procentów.
gosia301
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

procent towaru

Post autor: gosia301 »

1.Cenę pewnego towaru zmniejszono po sezonie o 36%. Przed następnym sezonem podwyższono cenę do poprzedniej wysokości. O jaki procent wzrosła wówczas cena tego towaru?
2. Na lokatę roczną, której oprocentowanie netto, czyli po uwzględnieniu podatku od odsetek, wynosi 6%, wpłacono kwotę 10 tys. zł. Oblicz, jaka kwota znajdzie się na tej lokacie po roku(wraz z odsetkami), gdy odsetki dopisywane będą:
a) co kwartał b) co miesiąc
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

procent towaru

Post autor: piasek101 »

1)
\(\displaystyle{ (1-36\%)(1+x)=1}\)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

procent towaru

Post autor: Frey »

2)
a)
\(\displaystyle{ FV=10000 \cdot (1+ \frac{6 \% }{4} )^4}\)

b)\(\displaystyle{ FV=10000 \cdot (1+ \frac{6 \% }{12} )^{12}}\)
ODPOWIEDZ