Średnia zmiana liczby ludności

Osobny dział dla miłośników procentów.
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

Średnia zmiana liczby ludności

Post autor: darphus »

w pewnym miescie przez trzy kolejne lata badano zmiane liczby ludnosci. w pierwszym roku liczba ludnosci wzrosla o 4% w drugim zmalala o 4% a w trzecim sie nie zmienila. ile wyniosla srednia procentowa zmiana liczby ludnosci w ciagu tych trzech lat? wynik podaj z dokladnascia do drugiego miejsca po przecinku. Jak to obbliczyc?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, o 20:51 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Średnia zmiana liczby ludności

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ a}\) - początkowa liczba ludności
po roku: \(\displaystyle{ a+0,04a=1,04a}\)
po dwóch latach: \(\displaystyle{ 1,04a-0,04 \cdot 1,04a=0,9984a}\)
po trzech latach: \(\displaystyle{ 0,9984a}\)
średnia procentowa zmiana: \(\displaystyle{ \frac{0,9984a-a}{a} =-0,0016=-0,16 \%}\)
ODPOWIEDZ