Obliczanie procentu danej liczby

Osobny dział dla miłośników procentów.
Gość

Obliczanie procentu danej liczby

Post autor: Gość »

1) Cene plecaka najpierw podniesiono o 10% a następnie obniżono o 10%.Czy cena po podwyżce i obnożce jest taka sama jak cena na początku?
2) Cene plecaka obniżono o 10% a następnie podniesiono o 10% .Czy cena po obniżce i podwyżce jest taka sama jak cena na początku?
3) Cena plecaka jest taka sama w punkcie 1) i w 2)

ja licze tak: x-cena plecaka
x+(10% z x) -(10% z x) =x
a podobno żle
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

Obliczanie procentu danej liczby

Post autor: Mmmkm »

po podwyzce o 10% cena plecaka wynosi 10%*x+x=1,1x .
obnizajac teraz ta cene o 10% dostniemy 1,1x - 1,1*0,1x=0,99x
analogicznie w drugim przeypadku.
juz wiesz czemu nie mogles zapisac tak jak zapisales?
ODPOWIEDZ