Procenty w zadaniach tekstowych

Osobny dział dla miłośników procentów.
olilkka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: R-rz

Procenty w zadaniach tekstowych

Post autor: olilkka »

Proszę o rozwiązanie 3 zadań.

1. Pierwsze wydanie pewnej gazety miało nakład 3 tys. egzemplarzy. W ciągu roku nakład wzrósł o 135%. Ile teraz wynosi nakład?

2.Rower kosztował 1000zł. Ile kosztuje teraz jeśli jego cenę obniżono dwukrotnie o 10%?

3. Samochód po roku czasu użytkowania stracił 15% swojej wartości i obecnie kosztuje 34 tys. zł.
Ile kosztuje teraz?

Z góry dziękuję
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

Procenty w zadaniach tekstowych

Post autor: demka »

z1
I nakład 3 tysiące
wzrost o 135%
czyli I naklad + 135%*I naklad=obecny nakład-- 10 paź 2009, o 15:55 --reszta podobnie tylko trzeba np odjac a nie dodac
Awatar użytkownika
kam_new93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 673
Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 106 razy

Procenty w zadaniach tekstowych

Post autor: kam_new93 »

100%-normalny nakład
1005+135%=235%-zwiekszony
235%*3tys=x
x=7,05tys

100%-pierwotna cena roweru
100%-10=90%
90%-10%*90%=81%
x=1000zł*81%
x-cena po obnizce
x=810zł

100%-15%=85%
85%*x=34tys
x=40tys-pierwotna cena
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

Procenty w zadaniach tekstowych

Post autor: demka »

kam_new93, daj osobie ktora nie potrafi zrobic zadania troche pomyslec - nie rozwiazuj od razu calosci
Awatar użytkownika
kam_new93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 673
Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 106 razy

Procenty w zadaniach tekstowych

Post autor: kam_new93 »

Dobra może masz rację ale po odpowiedniej analizie zadania powinna te zadania zrozumieć:)
ODPOWIEDZ