procenty tekstowe

Osobny dział dla miłośników procentów.
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

Pan Jan wpłacił pieniądze do banku oferującego odsetki w wysokości 30% rocznie. Po dwóch latach otrzymał 2967 zł. odsetek. Jaką kwotę wpłacił pan Jan do banku? Jaką kwotą mógłby dysponować po roku? Ile procent kapitału stanowiły odsetki uzyskane w ciągu dwóch lat?

Proszę o pomoc
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

a odsetki sa kapitalizowane czy wyplacane co roku?
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

to jest cala tresc zadania
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

czyli pewnie kapitalizowane
juz tłumacze
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

Dziękuje za każdą pomoc
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

oznaczmy przez x kapital
to ile beda wynosic odsetki po roku?
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

Połowę odsetek zgromadzonych w ciągu tych dwóch lat 1483,5
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

nie
nie patrz narazie na tamto
ile wynosza odsetki w skoli roku? 30% prawda?
skoro mamy kapital x
to ile po roku dostaniemy?
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

2967 - 200%
x - 30%

445,05 ???
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

nieee
nie patrz na tresc zadania
wiesz tylko tyle ze kapitał to x
a oprocentowanie to 30%
ile odsetek bedzie po roku?
\(\displaystyle{ 30 \% \cdot x}\) - prawda?
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

no tak
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

czyli po pierwszym roku mamy w banku \(\displaystyle{ x+0,3x=1,3x}\) kapitał +odsetki
i to zostaje oprocentowane (30%)
czyli mamy 30%*(1,3x) odsetekza drugi rok zgadza sie?
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

to jak ułożyć odpowiednią proporcję??
demka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 11 razy

procenty tekstowe

Post autor: demka »

czyli po 2 latach otrzymamy
\(\displaystyle{ 1,3x+0,3 \cdot 1,3x=1,3x+0,39x=1,69x}\)
czyli same odsetki to 0,69x
potrafisz dalej zrobic? rozumiesz to?
pysio580
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

procenty tekstowe

Post autor: pysio580 »

Szczerze to nie i jestem w totalnej du.. bo nie zostało to nawet przerobione z nauczycielem
ODPOWIEDZ