Zadania z procentami

Osobny dział dla miłośników procentów.
Maciek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 gru 2005, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia

Zadania z procentami

Post autor: Maciek91 »

ZAD. 1

Pani Helena ulokowała na giełdzie kwotę 1000 zł. kupując akcje firm X i Y. Po roku inwestycja ta przyniosła 10% zysku, przy czym wartośc akcji firmy X wzrosła o 20%, a wartośc firmy Y o 20% spadła. Ile pieniędzy ulokowała pani Helena w akcjach firmy Y ?

ZAD. 2

Antykwariusz zakupił lustro i stolik do kawy za łączną kwotę 4050 zł. Sprzedał lustro, zyskując na transakkcji 25%, a sprzedając stolik zyskał 40%. Zarobił w ten sposób 1260 zł. Ile zapłacił za lustro, a ile za stolik do kawy ?

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Zadania z procentami

Post autor: ariadna »

1)x-koszt zakupu akcji X, y-koszt zakupu akcji Y
x+y=1000
1,2x+0,8y=(1,1)*1000
y=250
x=750

2)x-cena lustra, y-cena stolika
x+y=4050
0,25x+0,4y=1260
Po rozwiązaniu układu:
x=2400
y=1650
ODPOWIEDZ