Oblicz:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{2} } + \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}}+ \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{4}} =}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{81*3^{-6} }{ \sqrt{3}* \sqrt{27}* 3^{-7}} =}\)
Z góry dziękuję
niewymiernosci-oblicz:
-
- Użytkownik
- Posty: 669
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 198 razy
niewymiernosci-oblicz:
\(\displaystyle{ a) \frac{1}{\sqrt{n}+\sqrt{n+1}}=\frac{\sqrt{n}-\sqrt{n+1}}{n-n-1}=\sqrt{n+1}-\sqrt{n}\\
\frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{2} } + \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}}+ \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{4}} =
\sqrt{2} - \sqrt{1} + \sqrt{3} - \sqrt{2} + \sqrt{4}- \sqrt{3}=1
\\
\\
b) \frac{81\cdot 3^{-6} }{ \sqrt{3} \sqrt{27} 3^{-7}} =
\frac{3^4 3^{-6} }{ 3^2 3^{-7}} =3^4\cdot 3^{-6}\cdot 3^{-2} 3^7=3^3=27}\)
\frac{1}{ \sqrt{1}+ \sqrt{2} } + \frac{1}{ \sqrt{2}+ \sqrt{3}}+ \frac{1}{ \sqrt{3}+ \sqrt{4}} =
\sqrt{2} - \sqrt{1} + \sqrt{3} - \sqrt{2} + \sqrt{4}- \sqrt{3}=1
\\
\\
b) \frac{81\cdot 3^{-6} }{ \sqrt{3} \sqrt{27} 3^{-7}} =
\frac{3^4 3^{-6} }{ 3^2 3^{-7}} =3^4\cdot 3^{-6}\cdot 3^{-2} 3^7=3^3=27}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 15:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 6 razy
niewymiernosci-oblicz:
mi b) wyszło tak:
\(\displaystyle{ \frac{81*3^{-6}}{\sqrt{3}*\sqrt{27}*3^{-7}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{81*\frac{1}{3^{6}}}{\sqrt{3}*\sqrt{9*3}*\frac{1}{3^{7}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{81*\frac{1}{729}}{\sqrt{3}*3*\sqrt{3}*\frac{3}{2187}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1*\frac{1}{9}}{3*3*\frac{3}{2187}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{9}}{9*\frac{3}{2187}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{9}}{\frac{1}{81}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}:\frac{1}{81}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}*\frac{81}{1}}\)
\(\displaystyle{ 9}\)
\(\displaystyle{ \frac{81*3^{-6}}{\sqrt{3}*\sqrt{27}*3^{-7}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{81*\frac{1}{3^{6}}}{\sqrt{3}*\sqrt{9*3}*\frac{1}{3^{7}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{81*\frac{1}{729}}{\sqrt{3}*3*\sqrt{3}*\frac{3}{2187}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1*\frac{1}{9}}{3*3*\frac{3}{2187}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{9}}{9*\frac{3}{2187}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{9}}{\frac{1}{81}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}:\frac{1}{81}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{9}*\frac{81}{1}}\)
\(\displaystyle{ 9}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
niewymiernosci-oblicz:
kasieq_,
masz błąd :
zamiast
\(\displaystyle{ \frac{3}{2187}}\)
powinno być
\(\displaystyle{ \frac{1}{2187}}\)
dlatego Twój wynik jest trzykrotnie mniejszy od wcześniejszego, który jest prawidłowy
poza tym takie zadania rozwiązuje się korzystając ze wzorów na potęgach, a nie wyliczajac potęgi tak jak zrobiłaś, rozwiazanie lorakesz jest jak najbardziej prawidłowe
masz błąd :
zamiast
\(\displaystyle{ \frac{3}{2187}}\)
powinno być
\(\displaystyle{ \frac{1}{2187}}\)
dlatego Twój wynik jest trzykrotnie mniejszy od wcześniejszego, który jest prawidłowy
poza tym takie zadania rozwiązuje się korzystając ze wzorów na potęgach, a nie wyliczajac potęgi tak jak zrobiłaś, rozwiazanie lorakesz jest jak najbardziej prawidłowe