Oszacuj wartość wyrażenia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
viola1411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2008, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 2 razy

Oszacuj wartość wyrażenia

Post autor: viola1411 »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{1/8}* \sqrt{32}* \sqrt[4]{4 ^{-0,(3)} }: \sqrt[5]{128}: \sqrt[6]{4 ^{0,(6)} }=}\)

bardzo proszę o pomoc ....
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Oszacuj wartość wyrażenia

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ ((2 ^{-1} ) ^{3} ) ^{ \frac{1}{3} } (2 ^{5} ) ^{ \frac{1}{2} } ((2 ^{2} ) ^{ \frac{-1}{3} } ) ^{ \frac{1}{4} } 2 ^{7} ) ^{ \frac{1}{5} } (2 ^{2} ) ^{ \frac{2}{3} } ) ^{ \frac{1}{6} } =2 ^{-1} 2 ^{ \frac{5}{2} } 2 ^{ \frac{-1}{6} } : 2 ^{ \frac{7}{5} } :2 ^{ \frac{2}{9} } = 2 ^{-1+ \frac{15}{6}- \frac{1}{6} }: 2 ^{ \frac{7}{5} } :2 ^{ \frac{2}{9} } =2 ^{ \frac{4}{3} }: 2 ^{ \frac{7}{5} } :2 ^{ \frac{2}{9} } =...}\)
ODPOWIEDZ