wyznacz liczy x i y

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
panczitka17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 18 razy

wyznacz liczy x i y

Post autor: panczitka17 »

Wyznacz liczby x i y, wiedząc że różnica 20% liczby x i liczby o 20% mniejszej od liczby y jest równa 1,2 a 30% sumy liczb x i y wynosi 4,8.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wyznacz liczy x i y

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 20\%x-80\%y=1,2 \\ 30\%(x+y)=4,8 \end{cases} \\ \\ ... \\ \\ x=14 \ \ , \ \ y=2}\)
ODPOWIEDZ