podzielna przez 36
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
podzielna przez 36
\(\displaystyle{ ...=m^2(m^4-2m^2+1)=m^2(m^2-1)^2=(m-1)^2m^2(m+1)^2=[(m-1)m(m+1)]^2}\)
Liczba w nawiasie kwadratowym (iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych) jest podzielna przez 6, a ponieważ mamy do czynienia z kwadratem tej liczby to \(\displaystyle{ 6^2=36}\), czyli \(\displaystyle{ 36|m^6-2m^4+m^2}\)
Liczba w nawiasie kwadratowym (iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych) jest podzielna przez 6, a ponieważ mamy do czynienia z kwadratem tej liczby to \(\displaystyle{ 6^2=36}\), czyli \(\displaystyle{ 36|m^6-2m^4+m^2}\)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2008, o 22:45 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
podzielna przez 36
\(\displaystyle{ ...=m^{2}*(m^{4}-2m^{2}+1)=m^{2}*(m^{2}-1)^{2}=[m*(m^{2}-1)]^{2}}\)
Wystarczy zatem wykazać,że \(\displaystyle{ m*(m^{2}-1)=m*(m-1)(m+1)}\) jest podzielne przez 6 (bo potem podnosimy to do kwadratu).
Wystarczy zauważyć, że wśród trzech kolejnych liczb jest co najmniej jedna parzysta i dokładnie jedna podzielna przez 3.
Wystarczy zatem wykazać,że \(\displaystyle{ m*(m^{2}-1)=m*(m-1)(m+1)}\) jest podzielne przez 6 (bo potem podnosimy to do kwadratu).
Wystarczy zauważyć, że wśród trzech kolejnych liczb jest co najmniej jedna parzysta i dokładnie jedna podzielna przez 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
podzielna przez 36
to ze iloczyn KAŻDYCH trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielny przez 6, poniewaz conajmniej jedna z nich jest podzielna przez 2 i jedna jest podzielna przez 3, zatem iloczyn podzielnej przez 2 i podzielnej przez 3 jest podzielny przez 6. POzdrawiam