Liczba pi, gdzie jest błąd?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Liczba pi, gdzie jest błąd?

Post autor: MakCis »

Niech
\(\displaystyle{ x = \frac{ \pi + 3}{2} \qquad / \qquad 2 \\ 2x = \pi + 3 \qquad / \qquad ( \pi - 3) \\ 2x( \pi -3) = ( \pi+3)( \pi - 3) \\ 2x \pi - 6x = \pi^2 - 9 \\ 9-6x = \pi^2 - 2x \pi \qquad / \qquad + x^2 \\ 9-6x + x^2 = \pi^2 - 2x \pi + x^2 \\ (3-x)^2 = (\pi - x)^2 \\ 3-x = \pi - x \\ \pi=3}\)

Możecie mi powiedzieć, w ktrym miejscu popełniłem niedozwolone działanie matematyczne otrzymując taki wynik?
Popiolkas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 6 razy

Liczba pi, gdzie jest błąd?

Post autor: Popiolkas »

przy opuszczaniu kwadratów, jesli \(\displaystyle{ a ^{2} = b^{2}}\) to nie znaczy ze a=b bo moze byc tak ze a=-b
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Liczba pi, gdzie jest błąd?

Post autor: MakCis »

Zatem jakie powinno być założenie by nie popełnić tego błędu?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Liczba pi, gdzie jest błąd?

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (3-x)^2 =(\pi - x)^2 \\
\sqrt{(3-x)^2}= \sqrt{(\pi - x)^2}
\\ |3-x| = |\pi - x |}\)
ODPOWIEDZ