Uprość (ułamki, pierwiastki, liczba pi).

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
janinka65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 22:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin
Podziękował: 9 razy

Uprość (ułamki, pierwiastki, liczba pi).

Post autor: janinka65 »

\(\displaystyle{ 9\sqrt{7}+\frac{\pi}{3}-5\sqrt{7}+\pi=}\)

\(\displaystyle{ 3(\frac{\pi}{6}+2\sqrt{6})+\sqrt{6}-\frac{\pi}{2}=}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{2}+3\sqrt{3}-3\frac{\sqrt{3}-\sqrt{2}}{6}=}\)

\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}-\frac{8\sqrt{6}}{10}-\frac{\sqrt{6}}{3}=}\)
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, o 10:55 przez janinka65, łącznie zmieniany 1 raz.
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Uprość (ułamki, pierwiastki, liczba pi).

Post autor: raphel »

a) \(\displaystyle{ ... = 2 \sqrt{7} + \frac{4}{3} \pi}\)
b) \(\displaystyle{ ... = \frac{\pi}{2} + 6 \sqrt{6} + \sqrt{6} - \frac{\pi}{2} = 7 \sqrt{6}}\)
c) \(\displaystyle{ ... = \sqrt{2} +3 \sqrt{3} - \frac{ \sqrt{3} }{2} + \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{5}{2} \sqrt{3} + \frac{3}{2} \sqrt{2}}\)
d) \(\displaystyle{ ... = 2 \sqrt{5} - \frac{17}{15} \sqrt{6}}\)
ODPOWIEDZ