Wzory skróconego mnożenia - pierwiastki.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wertyu2505
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2008, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Wzory skróconego mnożenia - pierwiastki.

Post autor: wertyu2505 »

Jaki będzie wynik takiego przemnożenia?

\(\displaystyle{ ( \sqrt{2x+9} + 3) ( \sqrt{2x+9} - 3 )}\)

Całe wyrażenie między klamrami.
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 20:37 przez wertyu2505, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wzory skróconego mnożenia - pierwiastki.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ (\sqrt{2x+9}+ 3) (\sqrt{2x+9}-3)=2x+9-9=2x}\)
wertyu2505
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2008, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Wzory skróconego mnożenia - pierwiastki.

Post autor: wertyu2505 »

dzieki
ODPOWIEDZ