równania

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Maciek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 gru 2005, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia

równania

Post autor: Maciek91 »

Jak rozwiązac te równania

zad 1

2c-3d=c-5
15=c-d

zad 2

x- 1 x= y+3
100

y+ 10 y = x-6
100
drypy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 13 gru 2005, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
Podziękował: 2 razy

równania

Post autor: drypy »

2c-3d=c-5
-3d=c-5-2c
-3d=-c-5

15=c-d
d=c-15 obóstronnie razy 3
-3d=3c-45

-c-5=3c-45
-c-3c=-45+5
-4c=-40 obóstronnie przez -4
c=10

mając c, d jest łatwo wyliczyć


a w 2 to to co jest to"100"??

Pozdro
ODPOWIEDZ