Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
airowin
Użytkownik
Posty: 98 Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy
Post
autor: airowin » 7 gru 2008, o 20:42
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +x ^{2} +6}\)
Gacuteek
Użytkownik
Posty: 1075 Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy
Post
autor: Gacuteek » 7 gru 2008, o 21:00
\(\displaystyle{ t=x ^{2}}\)
podstaw zamiast\(\displaystyle{ x ^{2} =t}\)
wtedy powinno wyjsc :
tak to ma wygladać:
\(\displaystyle{ t ^{2} +t+6=0}\)
policz delte i pozniej pierwiastki
airowin
Użytkownik
Posty: 98 Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy
Post
autor: airowin » 8 gru 2008, o 09:06
tak tylko że delta wychodzi ujemna i nie ma pierwiastków.
koscis
Użytkownik
Posty: 4 Rejestracja: 2 gru 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Malopolska
Post
autor: koscis » 8 gru 2008, o 10:16
Zgadza się, bo ten wielomian nie ma pierwiastków.
Gacuteek
Użytkownik
Posty: 1075 Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy
Post
autor: Gacuteek » 8 gru 2008, o 12:51
WNIOSEK:
nie da sie rozłożyć tego wielomianu.