Witam !
Powiecie mi jak rozwiązać to zadanie ?
Z góry dzięki
Do zawodów na najoszczędniejszy samochód stanęło kilkadziesiąt pojazdów.
W baku każdego startującego samochodu były dokładnie 2 litry benzyny.
Zawody wygrał pan Solski,który swoim samochodem przejechał 90 km i 900m.
Ile litrów na 200 km pali jego samochód ?
Najoszczędniejszy samochód-Proporcje
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Najoszczędniejszy samochód-Proporcje
\(\displaystyle{ 90,9km - 2l \newline
200km - xl \newline
\newline
90,9x=2\cdot 200 \newline
90,9x=400/: 90,9 \newline
x=3 \frac{364}{909} =4,4(0044)}\)
200km - xl \newline
\newline
90,9x=2\cdot 200 \newline
90,9x=400/: 90,9 \newline
x=3 \frac{364}{909} =4,4(0044)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Najoszczędniejszy samochód-Proporcje
Aa...już wiem gdzie błąd zrobiłem.
Dzięki za pomoc,bo to naprawdę bardzo ważne.
Widzę,że te forum naprawdę jest bardzo przydatne.
Stworzę jeszcze kilka tematów,bo uczę się do pracy klasowej i jak widać rozwiązanie zadania to łatwiej się nauczyć,bo widzisz co i jak.
Dzięki za pomoc,bo to naprawdę bardzo ważne.
Widzę,że te forum naprawdę jest bardzo przydatne.
Stworzę jeszcze kilka tematów,bo uczę się do pracy klasowej i jak widać rozwiązanie zadania to łatwiej się nauczyć,bo widzisz co i jak.