doprowadź wyrażenie do

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

doprowadź wyrażenie do

Post autor: mycha-mycha1 »

Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci

\(\displaystyle{ ( \frac{4x-9x ^{-1} }{2x ^{ \frac{1}{2} } -3x ^{ \frac{-1}{2} } } + \frac{x-4+3x ^{-1} }{x ^{ \frac{1}{2} } -x ^{ \frac{-1}{2} } } ) ^{2}}\)

proszę o rozwiązanie, bądź też pomoc w kolejności rozwiązania równania
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, o 15:22 przez mycha-mycha1, łącznie zmieniany 1 raz.
r0xt4r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 6 razy

doprowadź wyrażenie do

Post autor: r0xt4r »

Dlaczego obie strony równania są w jednym nawiasie?
mycha-mycha1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 71 razy

doprowadź wyrażenie do

Post autor: mycha-mycha1 »

tsm jest znak "+"
przepraszam za błąd

[ Dodano: 30 Listopada 2008, 15:24 ]
r0xt4r, tam jest znak "+"
ODPOWIEDZ