Układ równań

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Suchy994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2008, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Internetu

Układ równań

Post autor: Suchy994 »

Mam problem z takim układem równań:

{x/2 + y/3 = 1 1/3
{x/3 - y/2 = 2 1/2


te 2 :
{
{
mają być jak taki duży jeden
A zadanie trzeba rozwiązać metodą przeciwnych współczynników
Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

a/b to ułamek nie mogłem zapisać w postaci ułamka zwykłego
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Układ równań

Post autor: ppolciaa17 »

mnożysz przez liczbę która dzieli się przez 2 i 3 - jest 6 i tak pozbywasz się ułamków , a potem wystarczy pomnożyć przez taką liczbę by można było obliczyć tą metodą przeciwnych współczynników
Suchy994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2008, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Internetu

Układ równań

Post autor: Suchy994 »

dzięki już obliczyłem wynik to:
x= 4
y= (-2)

Ciągle mnożyłem przez 3 albo 2 i dlatego mi nie wychodziło.
ODPOWIEDZ