Witam wszystkich.
Chciałbym żebyście mi pomogli odrobić zadania :
Zad1.
Cena lodówki wraz z 7% podatkiem VAT wynosi 1337,50. Oblicz cenę lodówki bez podatku.
Zad2.
Zamień na ułamki zwykle 1,(14) i 2,4(23).
PS: Z góry dzięki.
[ Komentarz dodany przez: Szemek: 19 Listopada 2008, 20:26 ]
"Pomocy Bardzo ważne"
przeczytaj ogłoszenie u góry i regulamin.
Szemek
zamiana ułamków, oblicz cenę lodówki
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dfsdfsf
zamiana ułamków, oblicz cenę lodówki
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 20:24 przez damian12354, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
zamiana ułamków, oblicz cenę lodówki
107% = 1337,5
100% = x
x=1250
2.
x=1,14141414......*100
100x = 114,141414.....
odejmujemy dół od góry
99x= 113 /:99
\(\displaystyle{ x= \frac{113}{99}}\)
drugie tak samo
100% = x
x=1250
2.
x=1,14141414......*100
100x = 114,141414.....
odejmujemy dół od góry
99x= 113 /:99
\(\displaystyle{ x= \frac{113}{99}}\)
drugie tak samo
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dfsdfsf
zamiana ułamków, oblicz cenę lodówki
Wielkie dzieki
Jeszcze jak byscie mogli ta bym prosil o rozwiazanie tych zadan;
Zad1.
Zapisz w postaci potęgi.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{625} \frac{1}{25} \sqrt[6]{25}}\)
Jeszcze jak byscie mogli ta bym prosil o rozwiazanie tych zadan;
Zad1.
Zapisz w postaci potęgi.
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{625} \frac{1}{25} \sqrt[6]{25}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polkowice
- Pomógł: 13 razy
zamiana ułamków, oblicz cenę lodówki
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{625} \frac{1}{25} \sqrt[6]{25} = (5 ^{4})^ \frac{1}{3} 5 ^{-2} (5 ^{2})^ \frac{1}{6}= 5 ^{ \frac{4}{3} } 5 ^{-2} 5 ^{ \frac{1}{3} } =5 ^{- \frac{1}{3} }}\)