Ciężki układ równań

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Kons
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy

Ciężki układ równań

Post autor: Kons »

Witam.Mam taki układ równań i nie wiem jak go rozwiązać.Pomóżcie:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a_{1} + a_{1}q + a_{1} q^{2}=28\\a_{1}q=a_{1} + r\\a_{1} q^{2} = a_{1} + 3r \end{array}}\)

Bardzo proszę o pomoc.Próbowałem to zrobić sam i nic. ;(
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Ciężki układ równań

Post autor: Tristan »

Z drugiego równania masz, że \(\displaystyle{ a_{1} (q-1)=r}\). Przekształcając trzecie równanie do postaci \(\displaystyle{ a_{1} (q^2 - 1)=3r}\), czyli \(\displaystyle{ a_{1}(q-1)(q+1)=3r}\) i podstawiając drugie otrzymujesz, że \(\displaystyle{ r(q+1)=3r}\). Stąd \(\displaystyle{ r=0 q=2}\). Myślę, że już sam dojdziesz dalej.
ODPOWIEDZ