Dowieść, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ a^{4} +b^{4} + c^{4} qslant abc(a+b+c)}\)
Wykazać nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Podziękował: 50 razy
Wykazać nierówność
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, o 17:45 przez Kamil_dobry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
Wykazać nierówność
zakładam że chodziło Ci o nierówność
\(\displaystyle{ a^4+b^4+c^4 qslant abc(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (b-c)^2 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (c-a)^2 qslant 0}\)
dodając te nierówności stronami otrzymamy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2 qslant ab+bc+ca}\) (*)
\(\displaystyle{ a^4+b^4+c^4=(a^2)^2+(b^2)^2+(c^2)^2 qslant (*) qslant a^2b^2+b^2c^2+c^2a^2 qslant (*) qslant ab bc+bc ca+ca ab=abc(a+b+c)}\)
co kończy dowód
\(\displaystyle{ a^4+b^4+c^4 qslant abc(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (b-c)^2 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (c-a)^2 qslant 0}\)
dodając te nierówności stronami otrzymamy \(\displaystyle{ a^2+b^2+c^2 qslant ab+bc+ca}\) (*)
\(\displaystyle{ a^4+b^4+c^4=(a^2)^2+(b^2)^2+(c^2)^2 qslant (*) qslant a^2b^2+b^2c^2+c^2a^2 qslant (*) qslant ab bc+bc ca+ca ab=abc(a+b+c)}\)
co kończy dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
- Pomógł: 39 razy
Wykazać nierówność
\(\displaystyle{ a^4+b^4+c^4-abc(a+b+c)=frac{1}{2}[(a^2-b^2)^2+(b^2-c^2)^2+(c^2-a^2)^2}\)
\(\displaystyle{ +a^2(b-c)^2+b^2(c-a)^2+c^2(a-b)^2] qslant 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Podziękował: 50 razy